Українці розглядали ширший контрнаступ, але звузили свою місію

Під час нарощування нинішнього українського контрнаступу США закликали Київ обмежити операцію як за її цілями, так і за її географією, щоб уникнути надмірного розтягування та застрявання на кількох фронтах.

Про це повідомили CNN численні американські та західні офіційні особи та українські джерела.

За словами джерел, ці дискусії передбачали участь у «військових іграх» з Києвом — аналітичні навчання, які мали допомогти українським силам зрозуміти, які рівні сил їм потрібно буде зібрати, щоб досягти успіху в різних сценаріях.

Українці спочатку розглядали ширший контрнаступ, але останніми тижнями звузили свою місію на південь, у Херсонській області, повідомили представники США та України.

Речник Пентагону Бриг. Генерал Пет Райдер сказав CNN, що «Сполучені Штати ведуть регулярний діалог між військовими на багатьох рівнях з Україною. Ми не коментуватимемо особливості цих взаємодій. Загалом ми надаємо українцям інформацію, щоб допомогти їм краще зрозуміти загрози, з якими вони стикаються, і захищають свою країну від російської агресії. Зрештою, українці приймають остаточні рішення щодо своїх операцій».

Офіційні особи кажуть, що, на їхню думку, тепер паритет між українськими та російськими військами збільшився. Але західні офіційні особи не наважувалися назвати українську операцію, що зароджується, — яка, здається, почалася в понеділок у південній провінції Херсон — справжнім «контрнаступом».

Джерела, знайомі з останніми даними розвідки, кажуть CNN, що залишається відкритим питанням, наскільки успішною буде Україна у відновленні втрачених територій. Українські офіційні особи вже заявили, що цей наступ, швидше за все, буде повільною операцією, і наближається страшенно холодна зимова погода, а потім рання весняна багнюка, що може призвести до призупинення бойових дій.


Джерело: CNN