Державні підприємства будуть продавати за безцінь — експерт про масову приватизацію в Україні

В Україні стартувала масова приватизація.

Державні підприємства будуть продавати за безцінь - експерт про масову приватизацію в Україні
Державні підприємства будуть продавати за безцінь - експерт про масову приватизацію в Україні

«Серед основних нововведень спрощення бюрократії, що дозволить скоротити терміни підготовки та проведення аукціонів. Всі процедури від оголошення аукціону до підписання договору триватимуть не більше двох місяців замість пів року. Також розблоковано приватизацію об'єктів з арештами та обтяженнями — ми передбачили в законі, що всі зобов'язання переходитимуть до нових власників. Таких підприємств тільки в переліку на приватизацію 115, а загалом набагато більше, і дотепер вони просто продовжували накопичувати борги без можливості виставлення на аукціони. Держава зможе зняти з себе цей тягар, а права кредиторів при цьому буде захищено. Крім того, передбачена цифровізація — інформація щодо об’єктів розміщується виключно на сайтах Фонду та Прозоро. Продажі, більше ніякої газети. Всі аукціони при цьому також відбуватимуться онлайн, як малої, так і великої приватизації. Водночас закон дозволить знизити ризики — оплата за об’єкти здійснюватиметься перед укладанням договору купівлі-продажу, також вдвічі збільшено гарантійні внески», — зазначили в українському уряді.

Та за словами експерт з соціальних питань Андрія Павловського, приватизація в умовах війни не доречна.

«Це виглядає дивним чином, що у розпал війни вирішили розпродавати держане майно. Державного майне у нас небагато. В кілька разів менше ніж в європейських країнах. На продаж будуть виставляти не збиткові підприємства, а ті які є прибуткові, ті ж державні елеватори, до прикладу», — зазначає експерт.

В українському уряді заявили, що багато об’єктів були повністю підготовлені до приватизації ще до 24 лютого. Одразу як будуть ухвалені підзаконні акти, зможуть оголосити аукціони. Перш за все, це комбінати хлібопродуктів та спиртові заводи.

Державні підприємства будуть продавати за безцінь.

«В країні у якій нині йду війна ніхто не буде за дорого щось купувати, ніхто не буду вкладатися нині в українські підприємства. Які нині інвестори будуть купувати державні об'єкти, якщо через російську агресію вони можуть його втратити в будь-яку мить. Влада збирається за безцінь віддати державні активи», — говорить Андрій Павловський.

Кому вигідна приватизація в умовах війни?

«Ми про це дізнаємося через деякий час. Поки реальні власники, які будуть купувати державні активи за безцінь, будуть ховатися через офшори, як завжди це робилося. Весь досвід попередніх приватизацій доводить що вона не була успішною, майже 90% державних підприємств, які були приватизовані з початку незалежності чи різко погіршили свої показники, чи просто перестали існувати», — наголошує експерт.

Читайте також


За час повномасштабної війни комунальні тарифи в Україні зросли на 20% - Андрій Павловський

Не дивлячись на обіцянки президента В. Зеленського, не підвищувати тарифи, за даними Держстата, за рік в Україні комуналка подорожчала на 12,7%. Чи варто чекати чергового підвищення ціни на електроенергію, газ, водопостачання та як захистити права громадянам, чиє житло зазнало руйнування, журналісти запитали в експерта з соціальних питань Андрія Павловського.

Рекомендовані публікації