Долар по 50 гривень — експерт розказав чого очікувати українцям

У 2023 році курс долара досягне 50 гривень, а індекс споживчих цін складе 30,6%. Такий прогноз роблять в уряді. За даними джерел у Кабінеті міністрів, відповідні показники закладені в макроекономічному прогнозі Міністерства економіки.

Долар по 50 гривень — експерт розказав чого очікувати українцям
Долар по 50 гривень — експерт розказав чого очікувати українцям

За вказаним прогнозом, на початку наступного року курс долара становитиме 42 гривні, а в кінці — гривня девальвує до 50.

Крім того, очікується, що ціни в 2023 році продовжать стрімко зростати. У макропрогнозі закладена інфляція в 30,6% (станом на червень вона становила 22,2%).

ВВП України наступного року має зрости на 4,6%, прогнозують у Мінекономіки. А рівень безробіття, швидше за все, складе 28,2%, середня зарплата — 18 тисяч 508 гривень.

За словами економіста Руслана Осипенка, робити такі прогнози нині вкрай важко, адже стан української економіки залежить від багатьох чинників.

«Чи збережуться наші торгівельні партнери, чи буде допомога заходу, чи збережуться наші підприємства на окупованих територіях і чи будуть вони працювати, якщо будуть як і на кого, коли закінчиться війна — багато питань на які нині немає відповіді. А це все дуже впливає на стан нашої економіки», — каже економіст.

Утім, очікувати найближчим часом зростання курсу не варто, зазначає експерт.

«Найближчим часом зростання курсу точно не буде. Нам допомагає Захід, останнім часом оголошують допомогу на мільярді суми, більшість країн нас підтримують матеріально перш за все. Навіть, якщо у нас більшість підприємств зупинилися, краху економіки все одно не буде», — говорить Руслан Осипенко.

Як відмітив експерт, українська економіка нині не буде розвиватися, утім на найближчі пів року має залишатися стабільною і без коливань курсу долара. Обставин і ризиків дуже нині багато, прорахувати точний курс неможливо.