Військовий облік жінок: в Міноборони розповіли, які заборони торкнуться українок з 1 жовтня

На військовозобов’язаних жінок, які після 1 жовтня мають стати на облік, будуть застосовуватися ті сами обмеження, що й на чоловіків.

Військовий облік жінок: в Міноборони розповіли, які заборони торкнуться українок з 1 жовтня

Про це заявив юрист Міноборони Володимир Смілка.

За його словами, до кінця 2022 року держава не застосовуватиме санкції відносно жінок, які порушують законодавство та ігнорують постановку на військовий облік.

Однак, як попередив Смілка, військовозобов’язаних українок стосуватимуться ті самі обмеження, що й чоловіків. Після 1 жовтня жінки, які мають 14 відповідних спеціальностей, не зможуть виїжджати за межі України під час дії воєнного стану.

«Так як ми наближаємося до стандартів НАТО, ми ідемо до них не тільки у зброї, але і в обліку військовому. Цей облік однаковий як для жінок, так і для чоловіків. Вони збирають необхідні документи і звертаються до керівника свого підприємства, направляються у територіальні центри комплектування», — продовжив представник Міноборони у спілкуванні із журналістами.

Для того, щоб стати на військовий облік, жінкам необхідно звернутися до центру комплектування із паспортом, ідентифікаційним номером, свідоцтвом про шлюб та народження дітей, дипломом, довідкою з місця роботи із зазначенням спеціальності.

«Кожна жінка, яка закінчує навчальний заклад за відповідною спеціальністю, здобула якийсь фах. За цим фахом, якщо він передбачений в наказі, вона зобов’язана з’явитися в територіальний центр комплектування для взяття на облік. Якщо жінка працює за таким фахом, але не має відповідної освіти, вона також може направлятися роботодавцем на військовий облік», — продовжив Смілка та додав, що Міністерство оборони найближчим часом може запропонувати законодавчі зміни щодо створення можливої медкомісії для жінок.