Псевдоферендуми на окупованих територіях відкладаються — експерт

Росія кілька місяців погрожує провести псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України —Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Проте їхні дати проведення постійно змінюються, та й організувати «виборчу комісію» окупантам не вдається. Основна причина цього — активний наступ Збройних сил України та спротив місцевих мешканців, які не бажають приєднання до рф.

Псевдоферендуми на окупованих територія відкладаються - експерт
Псевдоферендуми на окупованих територія відкладаються - експерт

Російські окупаційні сили не зможуть найближчим часом провести псевдореферендум, який вони планували попередньо на 11 вересня, в єдиний день голосування в Росії, — вважає політолог Антон Кучухідзе.

«Так звані голосування можуть не відбутися через невдачі російської армії на фронті та спротив українців на окупованих територіях. Вони цілком усвідомлюють, що місцеве населення їх не сприймає, ненавидить і всіма способами намагається нашкодити їм. На заплановані дати жодних референдумів не відбуватиметься. Збройні сили України внесуть свої корективи до усіх планів окупантів», — каже політолог Антон Кучухідхе

Нова мета Росії — окупація Донецької області до 15 вересня — теж малоймовірна, запевняє експерт. Через численні поразки армія Росії змушена знову змінити плани щодо повної окупації Донецької області. Тепер російські військові планують захопити регіон до 15 вересня.

Зауважимо, відповідно до попередніх планів, окупанти мали вийти на адміністративні кордони Донецької області до кінця серпня, але не змогли завдяки ЗСУ, розповів на брифінгу заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексія Громова.

«На сході ворог здійснює перегрупування військ Центрального військового округу з Лугансько-Донецького до Курахівського напрямку з метою нарощування своїх військ. Після відновлення боєздатності ворогом додатково введено по одній батальйонно-тактичній групі на Слов’янський та Миколаївський напрямки», — заявив Олексій Громов.

«Російськові військові продовжують утримувати окуповані райони Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також намагаються створити умови для відновлення наступу. Так, окупанти вчергове коригують свої плани і дії відповідно до наказу Путіна щодо виходу на адміністративні кордони Донецької області до 15 вересня», — зазначив Громов.

«Ці гучні заяви — це виключно для їхнього населення і пропагандистів. Путіну треба щось говорити, треба звітувати перед своїми людьми про перемоги, він не може говорити про поразки», — говорить політолог.

В тому, що Росія навряд чи зможе захопити всю Донецьку область до 15 вересня, як було наказано, впевненні в британській розвідці. Основні зусилля російських окупантів зараз зосереджені на двох напрямках на Донбасі. При цьому окупанти просуваються повільно і не зможуть до 15 вересня захопити всю Донецьку область. У районі Бахмута вони просуваються лише на кілометр за тиждень.

Такими висновками поділилися представники британської розвідки у традиційному щоденному звіті про війну в Україні.

«Незважаючи на свої зусилля щодо стримування недавніх українських наступальних дій, головними зусиллями Росії в Україні майже точно залишаються наступальні операції на Донбасі. Головними осями її наступу на Донбасі залишаються Авдіївка біля Донецька і, за 60 км на північ, околиці Бахмута. Хоча Росія домоглася найбільшого успіху в цьому секторі, її сили як і раніше просуваються до Бахмута всього на 1 км на тиждень», — заявили в британській розвідці.