На тлі енергетичної кризи може зупинитись Великий адронний колайдер

На тлі енергетичної кризи може зупинитись Великий адронний колайдер, який розташований на кордоні Франції та Швейцарії.

Великий адронний колайдер
Великий адронний колайдер

Європейська організація ядерних досліджень (CERN) розробляє плани закриття деяких своїх прискорювачів елементарних частинок у періоди пікового попиту, сказав Серж Клоде, голова комісії з управління енергією центру. Про це повідомляє Енергоатом.

CERN також розглядає можливість простою Великого адронного колайдера, найбільшого у світі прискорювача, якщо це буде необхідно, заявив Клоде.

Розташований на кордоні Франції та Швейцарії, колайдер, завдовжки понад 26 км, є одним із найбільших споживачів електроенергії у Франції. На піку роботи він споживає майже 200 мегават електроенергії, що на третину більше, ніж сусіднє місто Женева.

Мета CERN полягає в тому, щоб колайдер працював і уникнув раптової зупинки, яка може вивести з ладу обладнання вартістю 4,4 млрд доларів.

Організація обговорює з постачальником електроенергії — французькою компанією EDF — сценарій, щоб про необхідність зниження споживання електроенергії попередили щонайменше за день.

«Це дасть змогу не відключати Великий адронний колайдер, а натомість припинити роботу інших прискорювачів частинок та знизити енергоспоживання на 25 відсотків», — повідомив Клоде.