«Менше знаєш — міцніше спиш» — Чому ВР заборонила трансляцію своїх засідань: відповідь експерта

Верховна Рада прийняла постанову № 7739, згідно з якою на час воєнного стану телеканал «Рада» не транслюватиме засідання парламенту, рішення підтримав 241 народний обранець. Основну кількість голосів дали представники фракції «Слуга народу» й депутати колишньої ОПЗЖ — «Платформа за життя та мир».

«Менше знаєш – міцніше спиш» - Рада заборонила трансляцію своїх засідань
«Менше знаєш – міцніше спиш» - Рада заборонила трансляцію своїх засідань

«Постанову № 7739 щодо роботи телеканалу „Рада“… підтримали. Так що засідання ВРУ не транслюватимуть телеканалом „Рада“ у прямому ефірі, та сам телеканал і далі буде приймати участь у національному телемарафоні», — заявили депутати із партії Слуга народу.

В пояснювальній записці до постанови говориться, що її прийняття відповідає інтересам національної безпеки.

Автори документа переконані, що реалізація положень документа «забезпечить посилення інформаційної політики держави під час героїчної боротьби українського народу проти російської військової агресії».

Утім, за словами експерта з соціальних питань Андрія Павловського така постанова повністю суперечить чинному законодавству і Конституції України.

«Постанова Верховної Ради № 7739 прийнята голосами депутатів Слуг та ексОПЗЖістами щодо заборони трансляції засідань Ради і висвітлення роботи парламенту суперечить чинному законодавству і Конституції України. Ця постанова суперечить принципам народовладдя, свободи слова, прозорості ухвалення рішень, відкритості Парламенту як Вищого представницького органу влади народу України», — говорить експерт.

На рішення Ради щодо заборони трансляції пленарних засідань також відреагував позафракційних нардеп Гео Лерос.

Під гаслом «менше знаєш — міцніше спиш» Верховна Рада України прийняла постанову про те, що віднині телеканал «РАДА» більше не висвітлюватиме пленарні засідання, де зараз відбувається дерибан і знищення останніх залишків демократії", — написав нардеп у себе в Telegram.

Він переконаний, що 500 млн грн платників податків, які виділені на телеканал, «підуть на пропаганду Офісу президента».

Для чого прийнято це рішення?

«Прийняття цієї постанови обумовлено перш за все бажанням владних депутатів приховати непопулярні антисоціальні рішення (як то закони Третьякової — наприклад позбавлення трудових прав працівників, нищення профспілок та соціального страхування, позбавлення мобілізованих громадян збереження зарплати за місцем роботи і т.п.) та відверто лобістські рішення як то відновлення під час війни „великого крадівництва“, шахрайство в нафто-газовій галузі, лобізм інтересів грального та тютюнового бізнесу і т.п.», — зазначає Андрій Павловський.

Ця постанова підриває і без того малу довіру суспільства до Парламенту та напряму суперечить європейським цінностям та євроінтеграції України.

«Наступним по абсурдності кроком буде заборона публікації прийнятих законів, тобто чиновники будуть вимагати виконувати таємні закони про існування, яких громадяни навіть не будуть знати», — каже експерт із соціальних питань.

Навіть в умовах війни й воєнного стану владі неприпустимо наглухо закриватися від людей. І мова йде не про критиканство, а про те, щоб українці мали змогу бачити чесну конкуренцію, фахову дискусію та змагальність ідей, які дають можливість Верховній Раді приймати кращі рішення для держави та суспільства.

Рекомендовані публікації