Поранені українські бійці розповіли про величезні втрати після наступу ЗСУ на Херсон

У напівтемно освітлених лікарняних палатах на півдні України солдати з відрізаними кінцівками, осколковими пораненнями, понівеченими руками та роздробленими суглобами розповідали про невигідні умови, з якими зіткнулися їхні підрозділи в перші дні нового наступу з метою витіснення російських військ із стратегічного міста Херсон.

Поранені бійці ЗСУ
Поранені бійці ЗСУ

«Ми втратили п’ятьох людей на кожну їхню», — сказав Ігор, 30-річний командир взводу, який поранив спину, коли танк, на якому він їхав, злетів у кювет.

Солдати були опитані на каталках та інвалідних візках, коли вони оговтувалися від поранень, отриманих під час наступу минулого тижня. Деякі говорили на умовах анонімності, щоб уникнути дисциплінарного стягнення. Інші, як-от Денис та Ігор, погодилися назвати лише свої імена. Але більшість прямо говорили про недоліки, з якими вони зіткнулися.

За їхніми словами, російські безпілотники «Орлан» висвітлювали українські позиції з висоти понад кілометр над їхніми головами, що означало, що вони ніколи не чули дзижчання літака, який стежив за їхніми рухами.

Російські танки вийшли з новозбудованих цементних укріплень, щоб підірвати піхоту з великокаліберної артилерії, розповідають поранені українські військові. Тоді машини стискалися під бетонними укриттями, захищеними від мінометного та ракетного вогню. Контрбатарейні радіолокаційні системи автоматично виявили та локалізували українців, які цілили снарядами по росіянах, відкривши у відповідь шквал артилерійського вогню. Російські хакерські засоби викрали дрони українських операторів, які побачили, як їхні літаки безпорадно віддалялися в тил ворога.

Якою б не була кривава боротьба, українські військові казали, що не бачать альтернативи.

«Якщо ми їх не зупинимо, вони будуть просто ґвалтувати і вбивати наших людей, як це робили всюди», — сказав співмешканець Олександра в лікарні, 49-річний солдат строкової служби, який попросив називати його прізвиськом., «Піночет».

Піночет сказав, що його коліно розбило осколками міномета, випущеного після того, як дрон помітив його під час контрнаступу минулого тижня. За його словами, хоча українські втрати є значними, сторона, яка веде наступ, завжди втрачає більше солдатів.