Експерт розповів, які перспективи наступу ЗСУ у Харківській області

Наступ українських військ біля Балаклії — дуже важлива знакова подія у війні на території Харківської області. Деякі власники телеграм-каналів навіть почали роздавати завищені очікування, щоб заробити рейтинги і перегляди.

Експерт розповів, які перспективи наступу ЗСУ у Харківській області

Про це розповідає політолог Володимир Воля.

«Наступ біля Балаклії підтвердив мою тезу, що для вирішення проблеми російського наступального виступу в Ізюмі важливим є не контроль Вовчанська та Великого Бурлука, а контроль Куп'янська. Тобто необхідно вирішити відразу проблему „межиріччя“ Сіверського Дінця та Оскола „розрізанням“ його по лінії Шевченкове-Куп'янськ Це той випадок, коли неможливо ігнорувати географію як важливий фактор формування оборонних та наступальних стратегій. Зараз українські війська почали розрізати „межиріччя“ за згаданою лінією. Вогневий контроль над дорогами Вовчанська та Великого Бурлука важливий як допоміжний інструмент для успішного просування українських сил до Куп'янська», — каже експерт.

За його словами, росія намагатиметься заблокувати наступ українських сил.

«Але в неї це вийде лише частково: навіть якщо український наступ застопориться на якийсь час у районі сел. Шевченкове, це вже не зніме реальної загрози розгрому угруповання російських військ в Ізюмі ударами з кількох сторін. Тобто, тепер угруповання в Ізюмі можна знищувати окремо в двох частинах міста, що знаходяться на двох різних берегах Сіверського Дінця», — підкреслює експерт.

Віе зазначив, що Путін робитиме все, щоб не допустити стрімкого просування українських військ та розгрому російських військ в Ізюмі. Ймовірно, що для нього «червоною лінією» стане лінія річки Оскол, як зручна для оборони окупованої Луганської області з півночі.

«Боротьба за трикутник Шевченкове-Ізюм-Куп'янськ може тривати кілька тижнів. Тому виглядає надто оптимістичною теза про те, що Харківську область буде повністю звільнено від російської окупації до кінця 2022 року. Якщо порівнювати значимість для Путіна втрати правобережжя Херсонщини та трикутника Шевченкове-Ізюм-Куп'янськ, то це можна описати так: вимушена жертва (у першому випадку) та стратегічна катастрофа (у другому випадку). Втрата „межиріччя“ поставить під удар усі російські комунікації та позиції на південь від Оскола та в Луганській області», — резюмує експерт.