Запорізька АЕС повністю зупинена

Сьогодні, 11 вересня, о 03:41 енергоблок № 6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

6-й енергоблок ЗАЕС
6-й енергоблок ЗАЕС

Про це повідомляє Енергоатом.

«Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв"язку Запорізької АЕС з енергосистемою України», — йдеться в повідомленні.

Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока № 6 і переведення його в найбільш безпечний стан — холодний зупин.

«У разі повторного пошкодження ліній зв"язку з енергосистемою, ризик чого залишається великим, живлення власних потреб ЗАЕС відбуватиметься від дизель-генераторів, термін роботи яких обмежений технологічним ресурсом і обсягами наявного дизельного пального», — додали в Енергоатомі.

НАЕК «Енергоатом» здійснює всі можливі заходи, щоб організувати постачання на ЗАЕС додаткових партій дизельного пального.

Також закликали припинити обстріли ліній зв"язку ЗАЕС з енергосистемою та створити навколо неї демілітаризовану зону для недопущення аварійної ситуації на станції. Після цього лінії зв"язку зможуть відремонтувати, забезпечити включення і подальшу безпечну роботу ЗАЕС.