У Чехії планують обмежити ціни на електроенергію

Уряд країни розглядатиме можливість встановити ліміт на промислові рахунки за електроенергію одночасно з обмеженням цін для домогосподарств і держустанов, щоб допомогти їм подолати енергетичну кризу.

Збинек Станюра
Збинек Станюра

Про це заявив міністр фінансів Збинек Станюра, передає Reuters.

За його словами, це рішення можуть впровадити вже найближчими місяцями і терміном до двох років. Урядовець додав, що ціновий ліміт приблизно в 200 євро за МВт-год — значно нижчий за ринкові ціни минулого місяця — був би хорошим обмеженням цін для компаній.

Крім того, чеський уряд, швидше за все, встановить максимальну кінцеву ціну, яку домогосподарства можуть стягувати за електроенергію. А в державному секторі збираються забезпечити постачання за прийнятними цінами для таких місць, як школи, лікарні тощо.

Читайте також


Наші будинки стоять без світла, а ми продаємо електроенергію до Європи — Руслан Соболь

З 1 листопада деякі непобутові споживачі почнуть платити за світло більше згідно з рішенням Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Однак граничні ціни на електроенергію для бізнесу можуть збільшити на 4−23% до кінця року. Рішення про це мають затвердити в листопаді 2023-го. Тож чи не знищать такі рішення бізнес під час війни, та як виходити з цієї ситуації, журналісти спитали голову ГО «Асоціація власників малого та середнього бізнесу» Руслана Соболя.