Росіяни і надалі будуть знеструмлювати українські міста та села: українцям варто підготуватися до найгіршого

Енергозабезпечення Дніпропетровщини, Полтавщини, Сумщини, Харківської області та міста Харкова вдалося днями відновити. Утім, сьогодні у Харкові та Харківській області знову відсутнє світло у зв’язку з виходом з ладу резервної лінії електроживлення. Така ситуація є наслідком підступних обстрілів росіян напередодні.

Росіяни і надалі будуть знеструмлювати українські міста та села: українцям варто підготуватися до найгіршого
Росіяни і надалі будуть знеструмлювати українські міста та села: українцям варто підготуватися до найгіршого

РФ намагатиметься надалі атакувати енергетичні обʼєкти України, каже голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко. Тому українцям варто підготуватися до найгіршого.

«Це буде найжорстокіша зима в Україні. Росіяни будуть бути по усім ТЕЦ і лініям електропередач. Підготуватися українцям, які проживають у багатоповерхових будинках — буде важко. Там дуже складно встановити генератор. Я можу сказати, що це навіть нереально буде аби обігріти весь будинок, тому багатоповерхівки будуть знеструмленні і непридатні для життя взимку, як у великих містах, так і в селах. Люди, які проживають у приватних секторах — їм простіше буде. Там можна купити генератор, варто мати запас палива і цього буде достатньо аби вижити», — зазначає експерт.

Окупанти били по атомних, нафтопереробних, енергогенерувальних, вугледобувних, розподільчих та комунальних об’єктах інфраструктури. Значних руйнувань зазнали теплоелектроцентралі в Охтирці та Кременчуці, були пошкоджені чотири ТЕЦ на Дніпропетровщині, Донеччині, Харківщині та в Чернігові. Загалом — багато об’єктів у сфері теплопостачання.

Останні атаки показали, що ворог планує виводити з ладу системні об’єкти, такі, як Харківська ТЕЦ-5, яка є другою за встановленою потужністю теплоелектроцентраллю в Україні після Київської ТЕЦ-5.

За словами експерта, найбільше постраждають міста біля лінії фронту.

«Найжорстокіша зима буде у містах біля ліній форту. Сумська, Харківська, Миколаївська область. Складна ситуація буде і в Кривому Розі, Запоріжжі та на Дніпропетровщині. Росія буде робити усе, щоб ці міста та області були знеструмленні», — говорить голова спілки споживачів комунальних послуг

Українська влада теж вже готується до найгіршого сценарію. Зеленський повідомив, що 12 вересня прем’єр-міністр України провів нараду з Міненерго, Мінрегіоном, Мінфіном, «Нафтогазом».

«Буде утворений координаційний штаб для швидкого реагування на всі подібні прояви російського терору. Також будуть виділені кошти на відновлення пошкоджених об’єктів і для допомоги деокупованим територіям», — додав президент України.