15 років зливав рф таємні документи: суд відправив за грати клерка з Кабміну

У секретаріаті Кабінету міністрів України викрили працівника, який 15 років шпигував на користь Росії. Його вже засудили до 12 років позбавлення волі.

 Василь Мехеда
 Василь Мехеда

Про це йдеться у вироку Шевченківського райсуду Києва від 19 серпня, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень. Фігуранта, родом із смт Рокитне Київської області, визнано винним за двома статтями: ч. 2 ст. 28 (кримінальне правопорушення, вчинене за попередньою змовою групою осіб), ч. 1 ст. 111 ККУ (державна зрада). Окрім 12 років в'язниці, на чоловіка чекає ще конфіскація всього майна.

За даними слідства, він мав допуск до державної таємниці. Його було завербовано у 2007 році. Колега, який працював головним спеціалістом сектора реєстрації та попереднього опрацювання кореспонденції секретаріату прем'єр-міністра, попросив допомогти скопіювати документи з обмеженим доступом. Той погодився і скопіював теку з грифом «таємно», що містила держтаємницю, чим займався і надалі. За ці послуги отримав 3000 доларів.

Під час поїздки у москву у 2007 році фігурантові справи запропонували за грошову винагороду збирати та передавати рф відомості щодо вектора зовнішньої політики України, ситуації в окремих регіонах, забезпечення обороноздатності, діяльності правоохоронних органів та спеціальних служб. За роботу на рф протягом наступних 3−6 місяців звинувачений отримав близько 800 доларів.

З кінця жовтня 2010-го і до лютого 2015 року чиновник нібито не мав контактів із представниками спецслужб рф, але в нього залишався наданий ними телефон. Взимку 2015-го на цей телефон зателефонував співробітник 5-ої Служби фсб рф, попросив зустрітися в Мінську і запропонував продовжити співпрацю.

Слідство встановило, що до 7 лютого 2022 року він збирав службову інформацію у сфері оборони, економіки, правоохоронної діяльності та зовнішніх відносин України, що циркулює в системі документообігу КМУ, роблячи фото і пересилаючи ФСБ. Йому платили від 4 до 10 тисяч доларів під час особистих зустрічей на території Азербайджану, Туреччини, Кіпру.

Попався чиновник у квітні 2022 року. За даними ЗМІ, ім'я засудженого — Василь Мехеда.