«Це велика проблема, коли правоохоронні органи вдаються до аналізу політики і духовентства», — Микола Голомша

Так доктор філософії в галузі державного управління, доброволець ЗСУ та перший заступник Генпрокурора в 2014 році Микола Голомша прокоментував реакцію СБУ на перехід громад від УПЦ МП до ПЦУ.

Микола Голомша
Микола Голомша

Політик пояснив, що СБУ проти переходу УПЦ МП до ПЦУ, тому що, зокрема, деякі представники спецслужб є парафіянами московської православної церкви:

«Дуже багато людей сьогодні при владі є парафіянами московської православної церкви, але це люди несвідомі. Вони не мають достатньо ні знань, ні розуміння того, що таке московська церква і яка роль церкви».

Головне управління СБУ у Київській області просить представників місцевого самоврядування провести роз’яснювальну роботу серед громадськості щодо недопущення участі у зборах релігійних громад для переходу від УПЦ до ПЦУ. Це, на думку СБУ, «створює передумови для дестабілізації суспільно-політичної ситуації у Києві та регіоні».

«Це велика проблема, коли правоохоронні органи вдаються до аналізу політики і до аналізу духовенства», — прокоментував цю ситуацію Микола Голомша.

Він дивується, чому зараз служба втручається в релігійні справи, а коли всі «московські попи ховали під рясою фсбешний погон і накопичували у своїх нетрях бойову техніку, боєкомплекти, зброю, приховували бойовиків, відверто відмовлялися відспівувати бійців нашої армії, відверто зневажали нашу мову, плювали на нашу культуру» контррозвідка заплющувала очі на це.

«Тому я вважаю, що це не справа спецслужби — втручатися і говорити про церкви. Якщо хочеш нашкодити державі, то підтримуй чужоземну церкву і в тебе все вийде. А там, де є більше 15% церкви чужоземної, є шанси втратити державність», — вважає колишній перший заступник Генпрокурора.

Він аргументував це тим, що окупанти, прийшовши на наші території, не підтримують українську церкву. Вони руйнують свідомість людей, переслідують священників ПЦУ, підтримують виключно своїх.

«Вважаю, що це було некоректно, несвідомо і недоречно. Тому це не позиція державника. Державник повинен розуміти, що сьогодні причиною і умовою такого розбрату стала зокрема і церква, яка фактично руйнувала свідомість, яка сіяла розбрат в головах українців, яка знищувала і руйнувала нашу державність», — додав політик.

На його думку, такими питаннями повинні займатися компетентні органи влади. Це мають бути представники церков та експерти, які повинні розібратись і обговорити це питання.

Нагадаємо, у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф до України активізувався процес переходу громад з юрисдикції Української православної церкви до Православної церкви України шляхом організації зборів громадян/громад/парафіян та місцевих мешканців об’єднаних територіальних громад, під час яких більшістю вирішується питання про звернення від релігійної громади до Предстоятеля ПЦУ митрополита Єпіфанія (Думенка) з проханням прийняти під Омофор ПЦУ з подальшим поданням підготовлених протоколів та статутних документів до органів державної влади.

«Встановлено, що вищевказані процеси здебільшого супроводжуються звинуваченнями у незаконності дій тієї чи іншої релігійної конфесії, представників об’єднаних територіальних громад та органів державної влади, що своєю чергою призводить до фізичних сутичок, радикалізації та криміналізації перехідних процесів», — повідомили в СБУ.