Заборона країн Балтії та Польщі на в’їзд росіян по туристичних візах: черговий політичний сигнал про підтримку України

Сьогодні набула чинності заборона на в’їзд до Естонії, Латвії, Литви та Польщі громадян Росії з шенгенськими візами.

Заборона країн Балтії та Польщі на в’їзд росіян по туристичних візах: черговий політичний сигнал про підтримку України
Заборона країн Балтії та Польщі на в’їзд росіян по туристичних візах: черговий політичний сигнал про підтримку України

Росіяни не зможуть потрапити на територію зазначених держав незалежно від того, якою країною видана шенгенська віза.

Заборона поширюється на громадян Росії з чинними шенгенськими візами і мета поїздки яких туризм, бізнес, участь у спортивних заходах і транзит.

Проте є й винятки, як і раніше в'їхати до країн можуть представники дипломатичного корпусу, також громадяни Росії, які мають родичів у зазначених країнах.

В Естонії залишається можливість в учнів, які мають короткострокову навчальну візу, та у власників робочої візи. Стосовно останньої важливо, щоб робота була зареєстрована.

Також залишається можливість в'їхати з гуманітарних міркувань. Наприклад, на похорон, для лікування тяжкого захворювання тощо.

Через Литву росіяни, як і раніше, зможуть їздити до Калінінградської області і назад транзитними поїздами.

За словами політолога Ігора Чаленка, відповідне рішення є черговим політичним сигналом про підтримку України та засудженням збройної агресії рф.

«Це прикладом, куди далі можуть завести санкції проти рф у міграційній політиці самого ЄС. Адже ми знаємо, що вже тиждень, як Євросоюз призупинив дію угоди про спрощений візовий режим з рф, але по-факту це не є забороною для перетину кордони тим російським громадянам, які отримали, для прикладу, п’ятирічну мультивізу. Таких, за приблизними підрахунками зараз десь два мільйони осіб», — говорить експерт.

Натомість та ж Польща показала інший підхід. Офіційна Варшава не видавала туристичних віз з початку війни в лютому. Але це не завадило понад 60 тисяч росіян відвідати Польщу саме за туристичними візами. Зараз же як Польща, так й інші згадані країни відмовляються вже пропускати таких мандрівників як на свою територію, так і транзитом.

«У що виллється на практиці? Безумовно, це ускладнить життя багатьох, адже доведеться пильніше шукати пункти заїзду на територію ЄС для туристичної мети. З іншої сторони, це зменшить кількість заїжджих росіян у відповідних членах ЄС. Але навіть таких санкцій недостатньо. Потрібно й далі ускладнювати можливості для отримання європейських віз. Є велике поле для діяльності у практичній площині, де процес можна затягнути до безкінечності», — зазначає політолог.