Експерт розповів, чому США повільно надають зброю Україні

Наразі США дають втричі менше зброї, ніж просить українська сторона.

Експерт розповів, чому США повільно надають зброю Україні

Про це в коментарі i-ua.tv заявив політолог, фахівець з питань міжнародних відносин Сергій Толстов.

«На сьогоднішній день постачання зброї до України залежить від позиції США Джо Байдена, ніж від конгресу. Навіть, якщо республіканці матимуть більшість у конгресі, це лише вплине на критику президента Байдена. Хоч він і підписав закон про ленд-ліз, за яким Україна мала б отримувати озброєння за рахунок американського бюджету та складських запасів, ніякого практичного наповнення цього закону немає. Деякі американські коментатори кажуть про те, що цей закон символічний. Це виняткова ситуація, коли конгрес ухвалив закон, його підписав президент США, але він фактично не діє. Адміністрація Байдена не збирається його виконувати», — каже експерт.

За словами експерта, чи боїться Захід п еремоги України над рф — це риторичне питання.

" Однак постачання зброї чітко дозується. Це величезний військовий та політичний експеримент. Треба казати чесно, що без західної допомоги, Україна не змогла б воювати проти армії рф. Тобто Україна не могла б проводити жодних наступальних операцій та стримувати російський наступ. Кількість озброєння надається дуже дозовано, щоб Україна могла стримувати росію, однак не могла б забезпечити звільнення територій. Тому Захід прямо зараз має потроювати кількість озброєння для України, інакше перевага зміститься на бік рф", — каже експерт.

За його словами, наразі США дають втричі менше зброї, ніж просить українська сторона.

«Тож після мобілізації в рф Київ має вимагати термінової конференції в форматі Рамштайн для переговорів, щоб знайти способи виходу з цієї ситуації. Тому потрібні інші методи політики, як в середині країни, так і на міжнародній арені. Треба терміново проводити перемовини з західними союзниками», — резюмує експерт.