Ядерна палиця — вже не козир Путіна: експерт розказав чи можливий ядерний удар по Україні

Оголошуючи мобілізацію в Росії, Путін пообіцяв завдати ядерного удару. Експерти припускають такий варіант розвитку подій.

Ядерна палиця - вже не козир Путіна: експерт розказав чи можливий ядерний удар по Україні
Ядерна палиця - вже не козир Путіна: експерт розказав чи можливий ядерний удар по Україні

Зав'язавши у війні проти України та оголосивши першу з 1941 року мобілізацію, Володимир Путін знову погрожує ядерною зброєю, яку перевів у стан підвищеної боєздатності ще в перші дні повномасштабного вторгнення.

Російські офіційні особи неодноразово говорили, що, згідно з військовою доктриною РФ, Москва може застосувати ядерну зброю у відповідь на застосування такої зброї проти неї або її союзників, а також у разі агресії із застосуванням звичайної зброї, «коли під загрозу поставлене саме існування держави».

Українські політичні експерти разом з українською владою радять українцям готуватися до найгіршого сценарію.

«В цілому вірогідність застосування ядерної зброї рф виключати не можна, тим паче, що це не лише мова йде про безпосереднє використання ядерної зброї, а наприклад, терористичні акти, обстріли, які робить рф по нашим атомним електростанціям — це теж вписується в кейс ядерного шантажу і ядерної небезпеки. Президент Зеленський чітко зазначив позицію нашої держави, вона дуже просто — ми готуємося до усіх можливих варіантів, і керівництво держави готове до будь-якого розвитку подій», — говорить політолог-міжнародник Антон Кучухідзе

Більшість експертів сходяться на тому, що Росія не застосує ядерної зброї. Ті, хто припускає такий варіант, кажуть, що Кремль може вдарити по Україні тактичною ядерною зброєю. Інші вважають, що завдавати ядерного удару по Україні немає сенсу і Москва відразу битиме по західних країнах, про що в РФ самі неодноразово говорили.

«Поки, що це на рівні шантажу, рашисти намагаються використати ядерний шантаж, щоб посадити Україну за стіл перегорів, до чогось домовитися, однак зрозуміло, що цього не буде. Зеленський сказав важливу річ, що Україна прагне перемогти і повернути усі свої території і закінчити війну таким чином, щоб агресор поніс відповідальність. Україні не потрібна відкладена війна. Як би зараз українська сторона сіла за стіл переговорів, то це була б відкладена війна, утім Україна не може на це піти. Ми не можемо давати ворогу часу, аби він знову на нас напав», — зазначає експерт.

За словами експерт, ядерний шантаж, навряд чи, вийде за межі шантажу, як і продовольчий. І все буде на користь України. Загроза залишається, однак ті посилання, які отримують росіяни від західних партнерів говорять про те, що Захід використає усю свою міць, щоб відповісти рф напряму, якщо вони таки використають ядерну зброю в Україні.

«А пряме зіткнення росіянам не вигідно, бо вони програють. Американська армія — це одна з найсучасніших світу, там рівень модернізації 5+, а у рашистів військова сила і техніка на рівні трійки. Тим паче, що у росії немає союзників», — підсумовує експерт.

Ще навесні американський Інститут вивчення війни у ​​доповіді писав, що Кремль прямо та відкрито загрожуватиме ядерною зброєю у разі анексії Херсонської області та інших окупованих територій півдня України. На думку американських експертів, Кремль може заявити, що доктрина РФ про те, що ядерну зброю можна застосувати для захисту своїх територій, поширюється і на ці території.

Рекомендовані публікації