Повернення акцизів на пальне призведе до збільшення тіньових міні-НПЗ — експерт

Повернення акцизів на паливо призведе до збільшення тіньових міні -НПЗ, які продають українцям неякісний бензин та авто газ.

Геннадій Рябцев
Геннадій Рябцев

Про це під час еферу розповів експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

«Повернення акцизів на паливо не покращить якість бензину. Це жодним чином не пов’язано з поверненням державного нагляду та контролю. Фактично ніхто не перевіряє, ані якість, ані безпечність нафтопродуктів. Антимонопольний комітет взагалі дезертирував з усіх торгівельних ринків. Адже всі його перевірки варто відкласти на період після війни. Тому зараз потрібно розпустити АМКУ. Адже він нічим не займається», — каже Г. Рябцев.

За його словами, якщо б із запровадженням акцизного оподаткування була б повернена перевірка контролювання якості нафтопродуктів на ринку, це було б дуже доречно. Але більше того, відновлення акцизного податку призведе до того, що тіньова діяльність та діяльність заводів малої продуктивності, так званих міні НПЗ стане більш привабливою для тих, хто і раніше звертав увагу на сплату податків у повному обсязі.

«Це означитиме, що в Україні збільшиться кількість АЗС так званого контейнерного типу, на автотранспортних підприємствах та стоянках між парканами, які виносять табличку — продається газ чи бензин. Вони реалізують все це без документів. Нормально функціонують лише ринки, на яких є розвинена конкуренція. У нас зараз її немає. Тому ми маємо швидке відновлення тіньового ринку. Це загрожує наших споживачам, які мають звертати більше уваги, де саме та чим саме вони будуть заправлятися. Тобто українські споживачі абсолютно не захищені», — підкреслює Г. Рябцев.

Він зазначав, що урядовці намагаються перетягнути американську модель економіки на український ринок, але це неможливо. Адже суспільство американське та українське надто відрізняються, щоб один в один копіювати в Україні американський досвід.