Україна у вересні може заробити близько $ 260 млн на постачанні електроенергії в Європу

Цей дохід міг би бути ще більшим, але ЄС не поспішає істотно збільшувати можливості для експорту.

Україна у вересні може заробити близько $ 260 млн на постачанні електроенергії в Європу

Обʼєднана європейська енергосистема ENTSO-E 21 вересня збільшила можливість для експорту електроенергії з України лише на 20%.

Про це пише Forbes.

Тепер Україна може експортувати 300 МВт до Румунії та Словаччини цілодобово. Україна розраховувала на більші ліміти, каже радниця міністра енергетики України Олена Зеркаль: початково ENTSO-E мала збільшити можливість для експорту на 100 МВт.

«Заважає Угорщина. ENTSO-E щомісяця приймає рішення про розширення експорту з огляду на звіти двох робочих груп», — йдеться в матеріалі.

Перша — технічна група, яку очолює диспетчер швейцарського оператора Swissgrid. Друга група, яку очолює представник угорського оператора, компанії MAVIR, досліджує вплив української електроенергії на європейський ринок. Саме ця група блокує розширення експорту, зазначає Зеркаль. «Ми завчасно надали їм усі дані, але вони не встигли їх вивчити, бо їхній диспетчер нібито був у відпустці», — каже вона.

Це не вперше, коли Угорщина гальмує експорт української електрики через надумані причини. Наприклад, приєднання України до ENTSO-E в березні цього року було затримано на три дні. Тоді угорці не могли погодити приєднання через ремонт в офісі.