Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду

Після початку часткової мобілізації в Росії повістки почали приходити і в Криму. Їх десятками роздають на підприємствах півострова.

Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду
Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду

Розпочата в Криму мобілізаційна кампанія торкається перш за все кримських татар. З усіх вручених в Криму повісток 80% отримали саме представники киримли.

Через небажання воювати велика кількість чоловіків з родинами залишають Крим. Люди виїжджають у найближчі прикордонні країни з Росією: Грузію, Казахстан, Вірменію та Білорусь.

Правозахисники «Крим SOS» наголошують, що мобілізація кримських татар може призвести до геноциду. За їхніми оцінками, кримські татари отримали майже 90% повісток у Криму.

Мобілізація кримських татар може призвести до геноциду. Про це повідомив аналітик Криму SOS Євген Ярошенко.

«За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари. У той же час кримські татари становлять 13−15% населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу», — розповів Євген Ярошенко.

Відповідно до норм міжнародного права, однією з форм геноциду є умисне створення таких життєвих умов, розрахованих на повне чи часткове знищення етнічної групи за наявності наміру повністю чи частково знищити таку групу.

«Кримські татари є громадянами та корінним народом України, яких росія може цілеспрямовано знищувати, кинувши на війну проти власної держави», — додав Євген Ярошенко.

Заклик мешканців окупованих територій до лав окупаційної армії заборонено ст. 51 IV Женевської конвенції є військовим злочином. Окремим військовим злочином є примус громадян України до участі у бойових діях проти власної держави.

Рекомендовані публікації