У Києві будматеріали на скандальне будівництво возять вантажівками з емблемами ЗСУ

У Києві компанія «Голосіївські вежі» відновила спроби збудувати дві житлові багатоповерхівки впритул до національного парку «Голосіївський»

У Києві будматеріали на скандальне будівництво возять вантажівками з емблемами ЗСУ

За словами активістів, це будівництво може зашкодити сусіднім будинкам, а складні геологічні умови роблять зведення багатоповерхівок дуже ризикованим. Тим не менш, забудовник почав готуватись до проведення робіт, а будматеріали привіз на вантажівці з наклейками ЗСУ.

«27 вересня забудовник підігнав КАМАЗ з наклейками ЗСУ та перепусткою Нацгвардії на лобовому склі. На причепі прикріплений фальшивий номер, під яким — російські номери, що вказують на те, що автомобіль може бути трофейним», — йдеться в повідомленні.

Зі свого боку, член Громадської ради при Державній екологічній інспекції України (2016−2020 рр.) Михайло Макаренко повідомив у Facebook, що «Голосіївські вежі» за допомогою підрядника «СітіБуд» намагається «побудувати житловий комплекс із порушенням екологічного законодавства». «Не можна будувати житлові комплекси ближче 50 метрів від НВП „Голосіївський“. А тут відстань менша за 20 метрів», — йдеться в повідомленні.

Макаренко наголосив: це будівництво може пошкодити і сусідні будинки. Оскільки:

у них є великі тріщини;

«а в будинку 9 пошкоджено фундамент і його нещодавно ремонтували — але проблема повністю не вирішена».

«Ділянка має складні геологічні умови, близьке залягання ґрунтових вод та пливуни. Будувати тут дуже ризиковано», — зазначив він.

Попри все це, за словами Макаренка, забудовник має намір зносити водонапірну вежу біля НПП «Голосіївський» — «яку нанесено на навігаційні карти для літаків як орієнтир» — і незаконно будувати житлові будинки. Також встановлюється будівельний паркан.

«Київська міська рада незаконно надала в оренду та змінила цільове призначення [цієї] земельної ділянки та дозволила будівництво житлового комплексу. Київблагоустрій зніс гаражі місцевих жителів, які не змогли отримати на них документи, хоча вже півстоліття користуються ними і це нікому не заважало», — наголосив він.