Резніков прокоментував загрозу вступу білорусі до війни

Міністр оборони України Олексій Резніков прокоментував заяву одного з білоруських опозиціонерів про те, що самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко готується вступити у війну проти України.

Олексій Резніков
Олексій Резніков

Резніков вважає, що в білоруських солдатів бракує мотивації для цього і лукашенко боїться, що це «стане його фіналом».

Про це міністр розповів у спільному коментарі для hromadske 29 вересня.

Резніков зазначив, що небезпека наступу з білорусі «завжди є», оскільки українсько-білоруський кодон сягає 1200 км, і в лютому вже було вторгнення звідти російськими військами, літаками, досі продовжуються ракетні обстріли тощо. Проте не було зафіксовано, щоб у війні брала участь «велика кількістю білоруських вояків».

«У деяких непідтверджених випадках на Чернігівщині місцеве населення чуло в перші дні навали, що вояки у російській формі розмовляли з акцентом, дуже подібним на білоруський. Тобто не виключено, що якісь невеликі підрозділи білорусів були в російській формі. Але потім вони зникли. Інших таких доказів присутності білоруських військових ми поки що не маємо», — сказав Резніков.

На його думку, рівень пропаганди в білорусі набагато нижчий, ніж у росії, тому й «ефект промивання мізків менший».

Я не розумію, що має мотивувати білорусів, щоб свідомо йти воювати з Україною, вбивати і вмирати незрозуміло за що. Навіть якщо це будуть офіцери, які під присягою зобов'язані виконувати накази, і нібито підуть в атаку своїми підрозділами. А хто гарантує, що коли ті підрозділи перейдуть білоруський кордон, вони не підіймуть руки, не складуть зброю і не скажуть «українці, сябри вам не вороги»?

За словами міністра, вступ білорусі до війни означав би «просто включити українцям третій ленд-ліз і дати зброю нам уже білоруську».

«Тому, скажемо так, ризик є, але його рівень я б не перевищував. Мені більше здається, що очільник білорусі шукає баланс. З одного боку, йому треба демонструвати патрону [володимиру путіну], що він ніби якось з ним. Але з іншого боку, лукашенко розуміє, що це може бути остаточний вже теж його фінал», — додав Резніков.

Проте міністр наголосив, що в разі чого Україна готова відбити ще одне вторгнення з боку Білорусі: «Наші Збройні сили, сектор безпеки й оборони, і прикордонники, і Нацгвардія, ми всі готові. Там (на кордоні з білоруссю — ред.) є наші підрозділи. Мало того, ми пройшли вже цю спробу навали. Знаємо, де, як, коли і які місця».

Резніков зазначив, що українсько-білоруський кордон «переважно дуже складний для вільної прогулянки». За його словами, є конкретні місця, де можна перетнути кордон, але вони «абсолютно відомі» Україні і перебувають під вогневим контролем.

Рекомендовані публікації