Справа проти Баканова: не слід очікувати покарання екс-очільника СБУ

Українцям не слід очікувати на покарання та притягнення до відповідальності екс- очільника СБУ Івана Баканова.

Іван Баканов
Іван Баканов

Про це під час ефіру на i-ua.tv заявив політолог Ігор Рейтович.

«Справа проти Баканова вже вирішена. Адже, якщо по гарячих слідах такі справи не розглядаються, та за результатами перевірок не приймаються відповідні рішення, причому рішення вже повинні бути некадрового характеру, вони повинні стосуватися притягнення до відповідальності людей, які винні в тих, чи інших провалах роботи СБУ. Якщо цього не відбувається, то про справу вже забули, ті, хто її ініціювали. Маю на увазі президента України, який став ініціатором цієї відставки», — каже експерт.

За словами експерта, українці вже не побачать розвиток цієї справи.

«Баканов можливо ще з’явиться у публічному просторі, але не якості людини, яку будуть намагатися притягнути до відповідальності, відкривши проти нього кримінальну справу. Скоріш за все це пов’язано з тим, що вже за зраду, що відбулася на Півдні України, було заарештовано кілька людей, яких привів Баканов в СБУ. Напевно арешту цих людей достатньо для влади, щоб показати боротьбу зі зрадниками. Тут ще моменти суб’єктивно- приватного характеру. Адже раніше І. Баканов був близьким другом Президента Зеленського, який це ніколи не приховував. Тому Зеленський з одного боку продемонстрував, що він готовий приймати кадрові рішення, навіть, якщо це йде в розріз з його попередньою кадровою політикою»,-підкреслив експерт.

За його словами, не слід очікувати на покарання та притягнення до відповідальності.

«Весь попередній досвід Зеленського показує, що він, як правило, готовий приймати кадрові рішення і цього для нього достатньо. Далі рухатися не треба. Крім того, зараз виникає дуже багато проблем та ситуацій, що справа, яка була відкрита проти Баканова влітку, забута для значної частини суспільства. Можливо, після нашої перемоги, до цього питання повернуться. Якщо військові та громадськість почнуть це підіймати. Але в цьому сумніваюся, бо з’являються, нові, більш яскравіші прецеденти, які перекривають все, що відбувалося до цього», — резюмує експерт.