Італія готує новий пакет військової допомоги для України

Італія готує новий пакет військової допомоги для України. Черговий, уже п’ятий указ, що дозволяє відправку військової техніки та обладнання для української армії, може бути підписаний вже до кінця поточного тижня.

Міністр оборони Італії Лоренцо Геріні заслухав доповідь парламентського комітету з безпеки, голова якого, сенатор Адольфо Урсо, заявив, що п'ятий указ про надання Україні військової техніки та обладнання повністю відповідає прийнятим раніше рішенням парламенту.

Очікується, що указ буде підписано до кінця цього тижня. П'ятий пакет військової допомоги для України буде прийнятий урядом, що йде у відставку, на чолі з Маріо Драгі, якого на посаді змінить лідер «Братів Італії» Джорджія Мелоні.

Видання пише, що Драги та Мелоні дотримуються єдиної думки щодо допомоги Україні. Під час візиту до Києва сенатор Урсо, який представляє партію-переможницю виборів, наголосив на важливості продовження відправлення Італією військової техніки Україні.

За даними видання, саме зміст чергового пакету військової допомоги став предметом обговорення між Урсо та головою Офісу президента України Андрієм Єрмаком. Під час зустрічі італійський сенатор підтвердив «повну підтримку Італією українського опору» також від імені Мелоні.

Також Мелоні ще наприкінці вересня провела телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським. Український лідер привітав майбутнього прем'єр-міністра з перемогою на виборах та висловив сподівання на продовження плідної співпраці з новим урядом Італії. Зеленський також подякував Італії за підтримку, зокрема, за рішення про надання нової партії військової допомоги. У відповідь Мелоні запевнила Зеленського в тому, що Італія підтримувала Україну з перших днів російського повномасштабного вторгнення — і надаватиме повну підтримку народу України й надалі.

На підготовку 5-го пакету військової допомоги Україні італійським урядом вже відреагували в Москві. Посольство росії в римі в Twitter за кілька годин після слухань написало: «Постачання зброї в Україну не допомагає вирішити проблему дорогих рахунків», натякаючи на продовження енергетичного шантажу з боку рф.

Нагадаємо, наприкінці вересня на парламентських виборах в Італії перемогла правоцентристська партія Брати Італії, набравши близько 26% голосів виборців. Прем'єром Італії стане лідер «Братів Італії» Джорджія Мелоні. Вже відомо, що її союзниками по коаліції стануть політики, яких вважають головними друзями російського диктатора Володимира Путіна в Європі — Маттео Сальвіні з партією «Ліга» (близько 8,5%) і Сільвіо Берлусконі — партія «Вперед, Італія» (близько 8%).