Кирило Шевченко заявив про політичний тиск на посаді голови НБУ

Колишній голова Національного банку України Кирило Шевченко заявив про політичний тиск під час його перебування на посаді і додав, що інформація про оголошення йому підозри стала для нього несподіванкою.

Кирило Шевченко
Кирило Шевченко

Про це написав він у Фейсбук.

Шевченко заявив, що напередодні засідання Ради МВФ, яке має відбутися 7 жовтня, він вирішив назвати лише одну з причин своєї відставки — погіршення стану здоров’я.

«Я не став говорити про майже дворічний політичний тиск, який посилився напередодні мого рішення і, власне, зумовив серйозне погіршення проблем зі здоров’ям. Я не був зручним Головою Національного банку», — написав ексголова НБУ.

Колишній очільник Нацбанку додав, що новини про оголошення підозри стали для нього неочікуваними, про це він дізнався зі ЗМІ, перебуваючи за кордоном на лікуванні.

«Офіційно заявляю: озвучені правоохоронцями „виявлені факти“ є результатом передчасних висновків, зроблених на основі поспішних та недоведених суджень. Я готовий відповідати за кожен свій підпис! Оскільки кожна угода, укладена Укргазбанком за мого керівництва, була на 100% ринковою», — наголосив Шевченко.

Шевченко вважає «проявом політичного переслідування та зведення рахунків реанімацію саме зараз кримінальної справи, якій уже 3,5 роки і весь цей час вона так і не розслідувалась».

«Проте сам факт справи періодично використовувався для репутаційних атак на мене. У такий спосіб мене намагалися — але безрезультативно, — схилити до рішень, які я вважаю шкідливими для фінансової стабільності держави та загрозою для інституційної незалежності НБУ», — повідомив він.