44 країни Європи об’єдналися проти рф — Reuters

Лідери 44 країн Європи зустрілися в Празі в четвер, щоб обговорити енергетичну безпеку, війну в Україні та наголосити на ізоляції росії.

Повідомляється, що цей саміт став першою зустріччю Європейської політичної спільноти, створення якої багато в чому заслуга президента Франції Еммануеля Макрона. Туди входять 27 країн Євросоюзу та 17 інших європейських держав.

У матеріалі сказано, що на зустрічі також мала бути прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, але вона не змогла приїхати, хоч раніше також висловила підтримку.

Видання пише, що зустріч є грандіозною демонстрацією солідарності Європи.

«Ми дуже чітко продемонстрували єдність 44 європейських лідерів у засудженні російської агресії та висловленні підтримки Україні», — заявив Макрон на пресконференції після саміту.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький також заявив: «Цей саміт підтверджує, що росія перебуває у повній ізоляції».

Президент України Володимир Зеленський, виступаючи на зустрічі з відеозв'язку, закликав лідерів перетворити нову політичну спільноту на «європейську спільноту світу».

«Нехай це буде відправною точкою. Точкою, з якої Європа та весь вільний світ рухатимуться до гарантованого світу для всіх нас. Це можливо — спрямувати всі можливі сили Європи на війну», — цитує видання неназваного європейського політика.