США мають готуватися до вторгнення Китаю на Тайвань

Американські військові мають бути готові відреагувати на потенційне вторгнення на Тайвань вже цього року, заявив старший адмірал, командувач військово-морськими операціями США Майкл Гілдей сигналізуючи про підвищену тривогу щодо намірів Пекіна.

Сі Цзіньпін
Сі Цзіньпін

Адмірал Майкл Гілдей став останнім високопосадовцем у Вашингтоні, який висловив стурбованість тим, що Сі Цзіньпін може бути набагато готовішим, ніж вважалося раніше, захопити Тайвань.

Сі знаходиться на порозі третього п'ятирічного терміну біля керма найгустонаселенішої країни у світі, виступивши в неділю зі знаковою промовою на з'їзді Комуністичної партії, де він підтвердив свою обіцянку одного разу «з'єднати» або силоміць захопити Тайвань.

Під час обговорення Гілдея запитали про промову Сі і про те, чи згоден він із коментарями іншого адмірала США про те, що Пекін буде готовий захопити Тайвань до 2027 року.

«Справа не тільки в тому, що говорить Сі, річ у тому, як поводяться китайці і що вони роблять», — сказав Гілдей Атлантичній раді.

«І те, що ми бачили за останні 20 років, це те, що вони виконали кожну обіцянку, яку вони дали раніше. Тому, коли ми говоримо про вікно 2027 року, я думаю, що це має бути вікно 2022 року або, можливо, вікно 2023 року», — додав він.

Коментарі Гілдея пролунали наступного дня після того, як держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що Пекін хоче захопити Тайвань «в набагато короткі терміни», ніж передбачалося раніше, додавши, що при Сі виник «цілком інший Китай».


Джерело: AFP