Відставка Ліз Трасс: експерт розповів, чи повернеться Борис Джонсон

Прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс йде у відставку, тому що не виконала завдання, яке перед нею поставили. Проте екс- прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон навряд чи повернеться на раніше займану посаду.

Андрій Вігірінський
Андрій Вігірінський

Про це заявив політичний експерт Андрій Вігірінський.

«Прем'єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс оголосила, що йде у відставку через проблеми, які існують станом на сьогодні. Вони не пов’язані з Україною та мають значно глибшу історію та підґрунтя, чим здається. Станом на сьогодні жодний прем'єр — міністр від консервативної партії не здатен в короткостроковій перспективі вирішити всі проблеми. До них відноситься інфляція, погіршення рівня життя громадян Великобританії через зростання вартості електроенергії та електроносіїв. Тому всі кроки Ліз Трасс вирішити ці питання були хибними. Це призвело до того, що Центробанку Великобританії довелося викуповувати цінні папери на суму близько 200 млрд фунтів. Тому Ліз Трасс вирішила, що вона не хоче більше бути частиною уряду», — каже експерт.

За його словами, Борис Джонсон при всій геніальності не здатен вирішити всіх проблем, які зараз накопичилися в країні. Крім того, рейтинг консерваторів найнижчий за останні 15 років.

«Шансів сформувати більшість в уряді Великобританії за підсумками виборів, якщо б вони відбулися сьогодні, у консерваторів немає. Тобто близько 70% британців готові підтримати лейбористів», — підкреслює експерт.

За його словами, після відставки Ліз Трасс політичні відносини між Україною та Британією не зміняться.

«Продовжаться комунікації на рівні військо- політичного керівництва країн. Тому не треба асоціювати політику країни з персонажем, або персоною, яка представляє ту чи іншу гілку влади», — резюмує експерт.