Латвія перевірятиме росіян на їхні політичні погляди при продовженні посвідки на проживання

Латвія жорстко перевірятиме всіх громадян росії, які живуть у країні на постійній чи тимчасовій основі, а частині з них після таких перевірок, ймовірно, не продовжать посвідку на проживання.

Латвія перевірятиме росіян на їхні політичні погляди при продовженні посвідки на проживання

Про це повідомив в інтерв’ю телеканалу «Настоящее время» міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс. Нині у Латвії посвідку на проживання мають близько 10 тисяч росіян.

«Ми скорочуватимемо і не продовжуватимемо посвідки на проживання, які були отримані за інвестиціями, а також за іншими програмами», — сказав міністр.

За його словами, також Латвія не прийматиме росіян, які залишають свою країну, намагаючись уникнути мобілізації на війну. Це суперечить заявам деяких європейських чиновників, наприклад голови Євроради Шарля Мішеля: той нещодавно заявив, що країни Євросоюзу повинні приймати у себе громадян рф, які віткають із країни від мобілізації.

«Ці люди — не проти війни, яку росія веде в Україні, а проти мобілізації, і це велика різниця, — пояснив голова МЗС Латвії позицію Риги. — Якщо ви вважаєте, що те, що зараз твориться в росії, неприпустимо — то виступайте проти російської влади».

«Знаєте, мене не переконує аргумент, що в росії ситуацію затиснули так, що ніхто не може вийти на вулиці. Якщо це сто, двісті, тисяча громадян — так. Але їдуть зараз, за нашими даними, десятки тисяч громадян. І я думаю: чому ми повинні їх приймати? Для нас це, зокрема, питання безпеки», — зауважив Рінкевичс.

З кінця вересня Латвія поряд з іншими країнами Балтії повністю заборонила в’їзд громадянам росії за туристичними візами, проте продовжує приймати заяви про надання притулку, політичного т гуманітарного, зокрема від громадян росії. Але, як випливає зі слів міністра, загроза мобілізації не буде підставою для надання притулку в Латвії громадянам рф.