Домінантою для України повинна бути перша стаття Конституції, де написані права держави, — Віктор Шишкін

Якщо ми прагнемо до НАТО, прагнемо до Європейського Союзу, домінантою для нас повинна бути перша стаття нашої Конституції, де написані права держави.

Віктор Шишкін в програмі "Чистка влади"
Віктор Шишкін в програмі "Чистка влади"

Про це заявив Віктор Шишкін, суддя Конституційного суду у відставці, в програмі «Чистка влади» на телеканалі I-UA.tv.

«Що в контексті правової держави є домінантою? Конституція. Конституція ніколи не буває неправою. Тоді питання: якщо ми правова держава, то всі закони повинні відповідати конституції», — сказав він.

На розгляд Ради винесено законопроєкт щодо розширення повноважень СБУ. Наскільки ці нововведення можуть поліпшити роботу служби, або навпаки зробити її сталінським монстром — наразі невідомо. Хоча практика останніх років доводить: розширення повноважень спецслужб ніяк не впливає на ефективність їхньої діяльності.

У законопроєкті винесені питання про право проникнення в помешкання без санкцій суду, право зняття з носіїв інформації без рішення суду, право оперативно-пошуковою діяльність займатися з негласним спостереженням. З цього приводу гість програми зачитав ст. 30 Конституції України: «Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння, проведення в них огляду і обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду».

«Ви хочете, що це відбулося без вмотивованого рішення суду? Так ви напряму тоді антикорупційники. Йдіть зі своїх посад, знімайте погони. Тому що ви вороги держави», — звернувся Шишкін до представників спецслужб, які розраховуються на розширення своїх повноважень.