В іранських дронах Mohajer-6 знайшли австрійські двигуни Rotax

Іранський розвідувальний дрон Mohajer-6 оснащений авіаційним двигуном австрійської компанії Rotax. Раніше в дроні-камікадзе Shahed-136 знайшли мікропроцесори з Південної Кореї та Малайзії, куплені в обхід санкцій.

Двигун іранського дрону
Двигун іранського дрону

Обидва дрони використовуються російськими військовими в Україні, хоча Іран заперечує факт передачі своєї зброї кремлю.

Про це повідомляє Новое время.

У компанії Rotax підтвердили цю інформацію та заявили про початок власного розслідування, оскільки представники бренду «не давали жодних дозволів своїм дистриб’юторам на постачання виробникам військових БПЛА в Іран чи росію».

«Авіадвигуни Rotax виробляються, проектуються та сертифікуються для цивільного використання лише відповідним цивільним регулюючим органом», 一 зазначено у повідомленні компанії.

У 2020 році Rotax критикували за те, що їхні авіаційні двигуни використовувалися в турецьких безпілотниках Bayraktar TB2 під час конфлікту в Нагірному Карабаху. У компанії відповіли, що призупиняють постачання моделей Rotax 912 країнам, які не розкривають призначення цих двигунів.

За даними українського порталу «Мілітарний», крім двигунів Rotax в іранському безпілотнику Mohajer-6 також використовувалися деталі японських, китайських та американських виробників, включаючи камери, датчики та далекоміри.

Раніше повідомлялося, що іранці змогли обійти санкції та придбати на комерційних ринках мікросхеми з Південної Кореї та Малайзії, які вироблені за американською технологією ALTERA/INTEL.