«Білі каски» як червона ганчірка для кремля: що було в Сирії і до чого тут Україна

москва, розповідаючи про головну мету «застосування українцями брудної бомби», також не забула і про Сирію.

Дайджест Центру стратегічних комунікацій
Дайджест Центру стратегічних комунікацій

«Білі каски» займалися документуванням того жаху, що відбувався в Сирії — вони були серед кількох організацій, які й передали з місць повідомлення про випадки ймовірного застосування отруйних речовин у місті Дума в квітні 2017-го. Асадівська Сирія та путінська росія тоді заявили, що свідчення про їхню хімічну атаку, включно з та відео отруєних дітей, були сфальшовані.

Вже під час війни в Україні, в червні 2022 року, з’явилася ґрунтовна доповідь Міжнародного Інституту стратегічного діалогу (ISD) та проєкту The Syria Campaign, в якій стверджується, що москва підтримувала мережу дезінформаторів, які протягом років публікували неправдиві відомості про події у Сирії.

Окремо у доповіді наголошується, що «зараз росія використовує в Україні ту ж програму дезінформації, що й у Сирії. Багато кар’єрних конспірологів, яких ми досліджували для цієї доповіді, зараз розповсюджують брехню про воєнні злочини, що вчиняються в Україні».

«Білі каски» — неурядова волонтерська організація, створена під час війни у Сирії. Понад три тисячі волонтерів надавали допомогу цивільному населенню, постраждалому від наслідків бойових дій. Вони врятували більш ніж 114 тисяч життів. 204 добровольця вбили під час рятівних операцій.