Наступного року Україні може знадобитися до $ 5 млрд фінансування щомісячно

У МВФ припускають, що 2023 року Україні може знадобитися до $ 5 млрд фінансування на місяць.

Наступного року Україні може знадобитися до $ 5 млрд фінансування щомісячно

У 2023 році потреби України у зовнішньому фінансуванні становитимуть $ 3−4 млрд доларів на місяць, проте також можуть зрости до $ 5 млрд доларів у разі продовження обстрілу інфраструктури.

Про це йдеться у заяві директорки-розпорядниці МВФ Кристаліни Георгієвої.

«Ми повинні підтримати поточний перехід країни від надзвичайної фази економічного управління до фази відновлення, а також створити основу для успішної реконструкції до динамічної та конкурентоспроможної економіки. Українська влада заслужила на цю підтримку», — зазначила Георгієва, виступаючи на Міжнародній експертній конференції з питань відновлення, реконструкції та модернізації України в Берліні.

Вона зазначила, що після вторгнення росії українська влада провела вражаючу роботу в управлінні економікою за надзвичайно складних обставин.

«І міжнародна спільнота діяла рішуче — вона об'єдналося, щоб виділити $ 35 млрд у вигляді грантів і кредитів у 2022 році для народу України», — зазначила представниця Фонду.

Георгієва підкреслила, що терміново потрібні виплати всіх виділених коштів протягом місяців, що залишилися в році, і це матиме значення, особливо у світлі нещодавньої жахливої шкоди енергетичній інфраструктурі.

«Потреби України у фінансуванні у 2023 році величезні. Країна зробить свою частину, але вона також потребує потужних зусиль з боку партнерів. За нашою поточною оцінкою, щомісячні потреби у фінансуванні у 2023 році становитимуть приблизно від $ 3 до $ 4 млрд, що відображає сувору реальність великого бюджетного дефіциту у контексті руйнівної війни. Якщо знищення української інфраструктури та економічної діяльності продовжуватиметься, діапазон може досягати $ 5 млрд», — зазначила Георгієва.

Вона наголосила, що у Фонді дійшли до цих цифр, тісно співпрацюючи з українською владою над бюджетом на 2023 рік.