Уряд і Global Survivors Fund розробляють Програму репарацій для постраждалих від сексуального насильства в умовах конфлікту

Всебічна підтримка постраждалих від сексуального насильства внаслідок російської агресії є одним із пріоритетів, визначених Генеральним прокурором.

Уряд і Global Survivors Fund розробляють Програму репарацій для постраждалих від сексуального насильства в умовах конфлікту

Разом з новою Стратегію розслідування таких злочинів розробляється механізм проміжних компенсацій для постраждалих і свідків.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Про створення Програми невідкладних проміжних репарацій для свідків і постраждалих йшлося на зустрічі з Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики Катериною Левченко, операційною директоркою Global Survivors Fund Майєю Шах і керівницею програм Фонду Кларою Сандовал.

«Україна працює над створенням міжнародних правових механізмів для компенсацій всім постраждалим від війни. Це потребує часу. Водночас, для таких категорій, як сексуальне насильство в умовах воєнного конфлікту, є необхідність у виплаті проміжних репарацій для швидшого відновлення постраждалих. Участь міжнародних організацій в цьому процесі для нас дуже цінна», — заявила начальник управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із сексуальним насильством Ірина Діденко.

Global Survivors Fund має значний досвід у допомозі постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, у багатьох країнах. Представниці Фонду зазначили, що відкриті до співпраці.

В свою чергу, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко наголосила на готовності спільно з Фондом і Офісом Генпрокурора працювати над механізмом репараційних виплат.

Учасники зустрічі також обговорили перспективу створення Єдиного реєстру потерпілих осіб та захист персональних даних постраждалих і свідків.