В Пентагоні прокоментували застосування ядерної зброї рф

Міністр оборони США Ллойд Остін публічно попередив кремлівське керівництво, що в разі застосування рф ядерних компонентів у війні проти України, кремль отримає серйозну відповідь, і не лише з боку Сполучених Штатів.

Про це глава Міноборони США заявив у четвер під час пресконференції в Пентагоні.

«Якщо це станеться (застосування росіянами ядерної зброї — ред.), ви побачите дуже серйозну відповідь з боку міжнародного співтовариства», — заявив міністр оборони США.

Він підкреслив, що це питання є дуже важливим для світової спільноти, оскільки йдеться про ризик ядерного удару вперше за останні понад 70 років, і це потенційно може змінити ситуацію для світу в цілому.

«Навіть розмови про застосування такої зброї є небезпечними та безвідповідальними», — зауважив Остін.

За його словами, США стурбовані ескалацією з боку росії від самого початку її масштабної агресії проти України. Тому, переконаний глава Пентагону, для США важливо підтримувати комунікації як із союзниками й партнерами, так і з противниками, щоб мати можливість управляти ризиками.

Водночас Остін зауважив, що Сполучені Штати, зі свого боку, наразі не бачать жодних ознак, що путін прийняв рішення застосувати ядерну зброю або «брудну бомбу».

У відповідь на запитання, які можливості США мають для стримування ядерних погроз з боку росії, глава Пентагону підкреслив, що Сполучені Штати мають суттєвий ядерний потенціал, і в кремлі усвідомлюють його масштаби.

Глава Пентагону також наголосив, що Сполучені Штати роблять усе для того, щоб допомогти Україні захистити себе та власну територію.