В Україні йде системне знищення галузі архітектури — експерт

В Україні відбувається знищення нашої професійної інституції — Національної Спілки архітекторів України, яка є представником громадянського суспільства.

Мінрегіон нічого не робить аби вивести архітектуру України на світовий рівень
Мінрегіон нічого не робить аби вивести архітектуру України на світовий рівень

Про це в коментарі i-ua.tv розповіла заступниця голови архітектурної Палати НСАУ Анна Кирій.

«Зараз ми бачимо знищення нашої професійної інституції — Національної Спілки архітекторів України, яка є представником громадянського суспільства. Це робиться, щоб не заважали приймати погані закони і нищити міське середовище. Якщо всі архітектори будуть залежними та підконтрольними забудовникам, вони працюватимуть за будь-яким запитом і просто „за їжу“. Схоже, це і є мета замовників такої „реформи“. В Україні і так найнижчі в Європі розцінки на роботу архітекторів», — каже експерт.

За її словами, Мінрегіон нічого не робить аби вивести архітектуру України на світовий рівень.

!А це якраз і є формування політики і їхня робота. Проте нині наше представництво в світі тримається на ентузіазмі декількох людей, в тому числі зі Спілки архітекторів. На Венеційському архітектурному бієналі Україна не представлена, Премію в галузі архітектури відмінили, архітектурні конкурси не проводять і не сприяють їх проведенню, Спілку архітекторів намагаються знищити, а другою рукою вводять в законодавство типові проєкти… Які можна зробити висновки? Державі просто не потрібна ця галузь. Влада не бачить архітектуру, як сферу. Тільки квадратні метри: дешево, без смаку і поваги до людини. Аби просто швидко побудувати, а якість побудованого та якість середовища нікого не цікавить. Проте я все одно вірю, що ми можемо це змінити, ми просто повинні", — підкреслює експерт.

За її словами, найголовніше зараз, щоб нардепи замислилися і відмовилися голосувати за законопроєкт № 5655.

«Так, архітекторам зараз важко, багато з нас, на фронті, багато волонтерять, багато хто просто без роботи, бо війна. А тут ще й другий фронт — внутрішню війну нам влада оголосила. Навіщо? Це жахлива ситуація. Ми просто змушені виносити ці теми в публічну площину для того, щоб суспільство дізналося, підтримало, а нардепи замислилися і відмовилися голосувати за законопроєкт № 5655. Хороша реформа — це побудова відкритої системи, яка мотивує кращих та доброчесних, а не створює нові корупційні схеми», — резюмує експерт.