В Україні практично ліквідували 11-й армійський корпус ЗС рф з Калінінграду

До початку повномасштабної війни рф проти України в Калінінграді було не менше 12 тисяч російських військових.

В Україні майже повністю знищено 11-й армійський корпус ЗС рф, який мав захищати Калінінград, але був перекинутий на фронт у Харківській області.

Про це пише Forbes.

«Корпус, затиснутий між двома країнами НАТО вздовж стратегічного моря, мав дати російським військам перевагу в глобальній війні. Натомість він став гарматним м’ясом для української армії, яка на папері була слабшою за російську. Зараз Калінінград майже беззахисний, і загроза, яку війська області колись становили для НАТО, зникла», — зазначає видання.

Журналісти наголошують, що до початку повномасштабної війни рф проти України в Калінінграді було не менше 12 тисяч російських військових. На озброєнні сили рф в області мали біля 100 танків Т-72, ​​декількасот бойових машин БТР, гаубиці Мста-С, а також ракети БМ-27 і БМ-30.

Коли справи російської армії на фронті стали погіршуватися, Кремль мобілізував 11-й армійський корпус, перекинувши його на кораблях і літаках до Бєлгорода, а потім — на Харківщину. Як пише видання, три місяці важких боїв підірвали сили корпусу.

Під час контрнаступу ЗСУ у Харківській області десятки тисяч росіян втекли, здалися в полон або загинули на місці. При цьому, 11-й армійський корпус постраждав більше, ніж більшість формувань рф у регіоні. За даними Генштабу ЗСУ, тоді корпус втратив 200 машин і половину особового складу.

«Можливо, 11-й армійський корпус виживе. Якщо так, то майже напевно йому знадобляться багато місяців, щоб відпочити, переозброїтись та прийняти призовників, щоб відновити хоча б частину своєї колишньої сили. Розгортання та подальше знищення 11-го армійського корпусу є жахливим ударом для війни рф в Україні. Але наслідки поширюються на всю Європу. 11-й армійський корпус мав захищати Калінінград і загрожувати східному фронту НАТО. Тепер не може ні того, ні іншого», — наголошує Forbes.