Фінляндія та Швеція не проти розміщення ядерної зброї на своїй території в разі вступу до НАТО

росія сильно не переживає. У кремлі розуміють, що країни НАТО не будуть нападати першими.

1ebd2449
1ebd2449

Про це пише Bloomberg.

Відповідаючи на прес-конференції в Гельсінкі у вівторок, 1 листопада, чи Фінляндія допустить ядерну зброю на свою територію в мирний час чи намагатиметься відмовитися від такого кроку в майбутньому, прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін відповіла журналістам, що її країна не хоче «закриватися» і що не повинно бути «жодних дверей» і «жодних передумов» для її членства в НАТО.

Не було зроблено жодної пропозиції щодо розміщення ядерних боєголовок або постійних військ НАТО в двох скандинавських країнах, приєднання яких перебуває на стадії ратифікації союзниками, повідомляє видання. Багаторічні запити країн Балтії щодо баз залишилися без уваги Альянсу, а атомна зброя США є в кількох країнах-членах НАТО, що підкреслює, що такі ресурси, як правило, не розповсюджуються вільно.

Марін сказав, що це питання не обговорюється активно у Фінляндії, оскільки Північні країни очікують ратифікації свого членства Туреччиною та Угорщиною. Її погляди були підтримані прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном. «Фінляндія та Швеція повинні зробити однакові висновки» та «охопити» всі можливості НАТО, сказав Крістерссон.

Голова збройних сил Швеції Мікаель Байден рекомендував Швеції на початковому етапі утримуватися від будь-яких застережень щодо співпраці у сфері ядерної зброї.

«Проведення червоних ліній ще до того, як ми станемо членом, створює лише перешкоди та тертя», — сказав він під час окремої прес-конференції у вівторок.