Як західні санкції доб’ють економіку рф

витрати на мобілізацію росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів москви до найнижчого рівня за останні роки.

Президент рф володимир путін
Президент рф володимир путін

За даними видання, такий удар по фінансах створить ще більше навантаження на ресурси кремля, оскільки президент рф володимир путін прагне й надалі фінансувати війну та готується до можливого переобрання 2024 року. Після восьми місяців війни рф склала бюджет на 2023 рік, у якому не враховуються витрати на нещодавній призов 300 000 резервістів і оголошену анексію чотирьох українських областей.

Хоча спочатку російська економіка відносно добре витримала хвилі накладених на неї західних санкцій, їхній вплив починає проявлятись — якщо не в оцінках уряду, то в оцінках аналітиків.

«Макроекономічний прогноз, на якому ґрунтується бюджет, був розрахований до мобілізації, — сказала експертка Олександра Сусліна. — Він не враховує нових санкцій і, отже, не відбиває реальності».

Згідно з офіційними російськими прогнозами, ВВП наступного року впаде на 0,8%, тоді як опитування аналітиків, проведене агентством, прогнозує скорочення економіки на 2,5%. Світовий банк очікує на скорочення на 3,6%.

Мінфін росії очікує, що дефіцит бюджету наступного року майже подвоїться порівняно з цим роком і становитиме 3 трлн рублів, або 2% ВВП. Аналітики держбанку ВТБ прогнозують розрив у ще більшому розмірі 4−4,5 трлн рублів.