У США — проміжні вибори: чи важливо це для України?

Навіть якщо республіканці отримають певну владу в Конгресі, США будуть і надалі підтримувати Україну фінансово, гуманітарно та у військовому плані.

У США — проміжні вибори: чи важливо це для України?

Про це заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр під час брифінгу, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi.

«Ми впевнені, що підтримка Сполученими Штатами України не здригнеться і буде непохитною. Це те, у що ми віримо, і саме так ми бачимо це в майбутньому. І республіканці, і демократи чітко заявили про нашу незмінну підтримку України», — сказала вона.

Лідер республіканців у Палаті представників США Кевін Маккарті також заявив про підтримку України, але хоче більше підзвітності, аби бути впевненим, що усі ресурси спрямовуються туди, куди потрібно.

Американці голосуватимуть за кандидатів у Конгрес — законодавчий орган влади США, який є двопалатним парламентом.

До складу нижньої палати Конгресу, Палати представників, входить 435 депутатів. Їх висувають від кожного штату пропорційно до кількості населення.

Верхня палата Конгресу, Сенат, складається із 100 сенаторів. Кожні два роки третина Сенату оновлюється. Голосування за кандидатури 35 сенаторів пройде одночасно з виборами до Палати представників.

Наразі більшість в обох палатах Конгресу зберігає Демократична партія, представником якої є й нинішній глава держави Джо Байден.

Однак після виборів ситуація може змінитись. Є ймовірність, що, за підсумками голосування, більшість у як мінімум одній палаті Конгресу може перейти до Республіканської партії.

За прогнозами перед голосуванням, контроль як мінімум над однією палатою Конгресу може перейти до опозиційної Республіканської партії, лідер якої у Палаті представників вже висловився за продовження підтримки України.