Гасло «Жыве беларусь!» в уряді лукашенка визнали нацистською символікою

Білоруське МВС включило гасло «Жыве беларусь!» («Хай живе білорусь!») до переліку забороненої нацистської символіки та атрибутики так само, як і відгук «Жыве!».

Гасло «Жыве беларусь!» в уряді лукашенка визнали нацистською символікою

Як повідомляє Укрінформ, постанова опублікована на національному правовому порталі.

У документі гасло названо «колабораціоністським вітанням» та «символом 13-го білоруського поліцейського батальйону СД і 30-ї гренадерської (піхотної) дивізії Ваффен-СС» (російська № 2, вона ж — білоруська № 1). При цьому уточнюється, що воно супроводжується підняттям правої руки з розпрямленою долонею. У документі не йдеться, чи вважатиметься нацистським вигук «Жыве беларусь!» без піднятої правої руки.

Ініціатором прирівнювання привітання «Жыве беларусь!» був провладний історик і депутат Палати представників Ігор Марзалюк. Він стверджує, що білоруське вітання — калька з нацистського «Зіг хайль».

При цьому, як зазначає видання, автором гасла «Жыве беларусь» вважається класик білоруської літератури Янка Купала. Ці слова звучать в одному з його віршів, написаному 1907 року. Ще до Першої світової війни гасло набуло популярності серед білоруської національної інтелігенції.

Під час Другої світової війни гасло «Жыве беларусь» використовували не лише колабораціоністи, а й загони радянських партизанів та підпільна преса. Навіть у радянські часи використовувалася його трансформована форма — «Няхай жыве Савецкая беларусь!» («Хай живе Совєтська білорусь!») .