У Молдові частково зникло світло після масованого обстрілу в України

Молдова у вівторок, 15 листопада, увечері перестала отримувати електроенергію з Румунії, після чого в деяких регіонах країни зникло світло.

У Молдові частково зникло світло після масованого обстрілу в України

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на NewsMaker і TV8.

За даними оператора енергомережі Moldelectrica, припинення постачання електроенергії з Румунії до Молдови відбулося близько 16:40.

Судячи з онлайн даних на сайті підприємства, високовольтна лінія Ісакча-Вулканешти-МДРЕС перестала функціонувати. Це головна ЛЕП, якою до Молдови надходила електроенергія з Румунії.

Тим часом у багатьох регіонах країни відключилася електрика. За попередньою інформацією, постраждали домогосподарства в Чимишлійському, Бєльцькому, Страшенському, Хінчештському районах та частково в місті Кишинів.

Зокрема, в кишинівському районі Буюкань спостерігається відключення електроенергії від постачальника. Через це рух тролейбусів перенаправляється, а деякі види транспорту змушені припинити рух.

Віцепрем'єр Молдови Андрей Спину повідомив, що причиною відключень електроенергії стали ракетні обстріли Росією української критичної інфраструктури.

«Унаслідок обстрілу Росією української енергосистеми протягом останньої години автоматично відключилася одна з ліній електропередачі, яка забезпечує передачу електроенергії для нашої країни (автоматичне скидання навантаження за частотою). Це призвело до масових відключень електроенергії по всій країні», — написав він у Telegram.

Спину наголосив, що самі лінії внаслідок ударів рф по Україні не були пошкоджені, але були автоматично відключені з метою безпеки.

Після обстрілу росією української енергосистеми одна з ліній електропередач, яка забезпечує транспортування електроенергії для Молдови, була відключена в автоматичному режимі. Це призвело до масових відключень електроенергії по всій країні. Наразі молдавські енергетики працюють над відновленням підключення до електроенергії.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко нам у коментарі зазначив: «Це ще раз підтверджує, що російська агресія вийшла далеко за межі України. Дії росії загрожують не лише безпеці нашої країни»