Війна відкинула російську економіку на 40 років, — відомий аналітик

російська економіка через повномасштабну війну проти України фактично відкотилася на 40 років назад. Агресор втратив доступ до сучасного програмного забезпечення, складного виробництва та технологій.

Про це йдеться у публікації Віталія Каценельсона, фінансового аналітика, виконавчого директора інвестиційної компанії IMA (США) у виданні Market Watch. «Ця війна відкинула російську економіку на 40 років назад. Зовні сьогоднішня рф сильно відрізняється від тієї росії 1980-х років, яку я пам'ятаю. У цій росії є красиві, сучасні супермаркети, в яких, на мій подив, досі повно їжі» — написав він.

Однак через санкції та добровільний вихід з рф західних фірм росія зрештою застигне в часі. «Я думаю про Кубу, коли говорю це. Сьогодні Куба виглядає так само, як у 1959 році, коли до влади прийшов Кастро і Захід ввів торгове ембарго», — пише аналітик.

Неможливо збудувати автомобіль або пральну машину без напівпровідників. Ось чому виробництво автомобілів у росії впало вдвічі з початку війни, а виробництво пральних машин упало з 600 000 одиниць на місяць до 100 000 штук.

«Санкції підірвали здатність росії виробляти достатньо зброї для ведення війни. Більше того, росії потрібна будь-яка зброя, яку вона може отримати, щоб замінити те, що вона втратила. рф вже вдавалася до використання танків 1970-х років. Врешті-решт, ця війна була сумним рекламним роликом для російської зброї», — упевнений експерт.