США можуть передати ЗСУ далекобійні ракети для HIMARS

Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing постачати Україні малогабаритні високоточні боєприпаси GLSDB для пускових установок M270 та HIMARS.

США можуть передати ЗСУ далекобійні ракети для HIMARS
США можуть передати ЗСУ далекобійні ракети для HIMARS

Ці боєприпаси могли б дозволити ЗСУ завдавати ударів по об'єктах у тилу російських військ на відстань до 150 км. Ці боєприпаси можуть застосовувати ракетні системи M270 та HIMARS.

Боєприпаси GLSDB розроблені Boeing спільно із шведською компанією SAAB. Документ, який є у розпорядженні Reuters, свідчить, що нові боєприпаси можуть поставити Україна вже навесні 2023 року.

GLSDB поєднує авіаційну бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26. На пропозицію компанії Boeing, основні компоненти GLSDB надходитимуть із нинішніх американських запасів.

Зазначається, що ракетний двигун М26 є відносно доступним, а виробництво авіабомби GBU-39 коштує близько 40 тисяч доларів за одиницю. Конструктивно GBU-39 є невеликою керованою бомбою масою 130 кг.

Зараз на базі боєприпасів була створена вдосконалена бомба GBU-53, здатна вражати і цілі, що рухаються. Крила GBU-39 розправляються у повітрі, що суттєво збільшує дальність ураження. Для наведення мети зброя використовує GPS та інерційну навігаційну систему.

Нагадаємо, у Білому домі натякають, що українцям варто починати мирні переговори з росією.

Американський аналітик, політолог та історик Хел Брендс у своїй статті для The Washington Post намагається дати відповідь на питання, чому затяжна війна в Україні може стати великою проблемою для Сполучених Штатів.

Рекомендовані публікації