Протести в Китаї посилились — почалися сутички з поліцією

У вівторок, 29 листопада, у південному виробничому центрі Китаю Гуанчжоу відбулись зіткнення між протестувальниками та поліцейськими в білих захисних костюмах.

Протести в Китаї посилились
Протести в Китаї посилились

Причина протестів — розчарування безпрецедентно суворими обмеженнями щодо COVID-19. Про це повідомляють ЗМІ спираючись на відео з соціальних мереж.

Відзначають також ескалацію протестів у Шанхаї, Пекіні та інших містах.

На одному з відео, опублікованому в Twitter, видно, як десятки спецназівців у білому протипандемічному спорядженні, тримаючи щити над головами, просуваються в строю над зруйнованим захисним бар’єром, а на них летять різні предмети. Пізніше видно, як поліція супроводжує групу людей у ​​наручниках у невідомому напрямку.

На іншому відео видно, як люди кидають у поліцейських тверді предмети, а на третьому — балон із сльозогінним газом падає посеред натовпу на вузькій вулиці і люди розбігаються в різних напрямках, щоб уникнути диму.

Reuters підтвердило, що відео було зняте в районі Хайчжу в Гуанчжоу, але не змогло визначити точну послідовність подій.

У вівторок пізно ввечері офіційні особи оголосили, що дозволять особам, які тісно контактували з хворими на COVID, перебувати на домашньому карантині замість того, щоб їх змушувати йти до тимчасових притулків. Цей крок порушив звичайну практику в рамках китайської політики нульового поширення COVID-19 і фактично свідчить, що китайська влада пішла на певні поступки.

У Чженчжоу, де розташована величезна фабрика Foxconn з виробництва Apple iPhone, чиновники оголосили про «впорядковане» відновлення бізнесу, включаючи супермаркети, спортзали та ресторани. Однак потім вони також опублікували довгий список будівель, які належать до групи високого ризику та залишатимуться під блокуванням.

За кілька годин до цих заяв представники національної охорони здоров’я заявили, що Китай відреагує на «нагальні занепокоєння», висловлені громадськістю, і що правила щодо COVID мають застосовуватися більш гнучко, відповідно до конкретних умов кожного регіону.

Пом’якшення заходів на тлі щоденних рекорди захворюваності на COVID, здається спробою заспокоїти населення в цілому, проте влада також почала шукати тих, хто брав участь у нещодавніх протестах.

«Одного з моїх друзів, який опублікував відео людей, які закликають Сі піти у відставку, минулої ночі забрала поліція, — сказав Reuters житель Пекіна, який побажав залишитися анонімним. — Іншим друзям, які публікували подібні відео, довелося піти до поліцейської дільниці. Більшість із них протримали кілька годин і попросили підписати папери, в яких вони обіцяли більше цього не робити. Більшість із них видалили свої пости».

У заяві, яка не згадує про протести, вищий орган Комуністичної партії, відповідальний за правоохоронні органи, заявив, що Китай рішуче припинятиме «проникнення та саботажну діяльність ворожих сил». Центральна політико-правова комісія також заявила, що «незаконні та злочинні дії, які порушують суспільний порядок», не допускатимуться.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що права і свободи повинні забезпечуватися в рамках закону.

Безпрецедентні антиковідні заходи в Китаї порушили глобальні ланцюжки поставок і збуривши фінансові ринки. Глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва повідомила про можливе зниження прогнозів фонду щодо економічного зростання Китаю.