В грудні українців очікує аномальне тепло

Цього року погода у грудні в Україні очікується мінливою, з незначним сніговим покривом та чергуванням морозів та відлиг.

Про це розказав синоптик Ігор Кібальчич.

Синпотик пояснив, що перша половина грудня проходитиме під впливом малорухомого антициклону арктичного походження. Атмосферний тиск перевищуватиме норму на 6−10 міліметрів ртутного стовпа. Разом зі східними вітрами до нас почне надходити холодне і сухе континентальне повітря. Температурний фон поступово знизиться до −8…−3 °С у нічний час і до −5…−0 °С вдень у першій пентаді грудня.

«Поступово до кінця першої декади та на початку другої декади місяця повітря охолоне ще більше — вночі очікуються значення в межах −14…−8 °С, вдень −8…−2 °С. Дещо тепліше буде у південній частині, у Криму та на Закарпатті», — каже синоптик.

Прихід морозів у більшості областей відбудеться на голу землю, а у найближчі 2 тижня опадів не передбачається. Тільки на крайньому півдні та заході періодично очікується сніг, мокрий сніг, місцями з дощем.

Проте, приблизно з 14−16 грудня, синоптичні процеси над Європою зазнають суттєвих змін.

«Помітно збільшиться кількість хмарності і вищою стане ймовірність випадання опадів переважно у змішаній фазі (сніг, дощ, мряка). Ймовірно, що друга половина грудня відзначиться в Україні як аномально тепла з переважанням вологих повітряних потоків із південного заходу», — каже синоптик.

Тож, за його прогнозом, прохолодна перша половина місяця і тепла друга компенсують одна одну, і підсумкова середньомісячна температура за грудень виявиться близькою до норми, а у Поліссі та північних областях можливо нижче за норму на 1−2 градуси; на Закарпатті, у південній частині та Криму — вищою за норму на 1−2 градуси.

«Кількість опадів також розподілиться нерівномірно. Перша половина грудня буде сухою, за винятком крайнього півдня та заходу, а ось друга половина місяця за рахунок проходження циклонів і атмосферних фронтів виявиться щедрою на опади. Підсумкова сума опадів за грудень в Україні становитиме близько 100−120% від кліматичної норми», — спрогнозував Ігор Кібальчич.

Він наголосив, що постійного снігового покриву не очікується. Протягом грудня його розподіл територією країни матиме плямистий характер як за площею, так і за висотою.