В ЄС наполягатимуть на створенні оборонної інвестиційної програми на тлі війни в Україні

Лідери ЄС наполягатимуть на швидкому створенні інвестиційної програми для нарощування виробництва в оборонній промисловості блоку на тлі війни росії проти України.

В ЄС наполягатимуть на створенні оборонної інвестиційної програми
В ЄС наполягатимуть на створенні оборонної інвестиційної програми

Про це повідомляють ЗМІ, посилаючись на проект висновків саміту 15−16 грудня.

«Єврорада закликає Єврокомісію швидко представити пропозицію щодо Європейської оборонної інвестиційної програми для зміцнення потенціалу і стійкості європейського оборонного технологічного та промислового сектора, включаючи малі та середні підприємства», — йдеться в проекті, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Документ, ймовірно, буде скоригований до саміту.

Лідери ЄС також вимагатимуть від Єврокомісії і Європейського оборонного агентства активізувати зусилля з виявлення військових прогалин та координації спільних оборонних закупівель, зокрема, для поповнення своїх запасів матеріальних засобів, які були вичерпані в рамках підтримки України.

ЄС вже давно закликає країни блоку об'єднати зусилля у сфері закупівель озброєнь замість того, щоб підвищувати ціни, конкуруючи між собою або укладаючи індивідуальні угоди з постачальниками за межами блоку.

Країни неохоче йшли на це, але війна росії проти України і темпи поставок західних озброєнь Києву додали нового відчуття нагальності.

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив цього місяця, що країни блоку надали Україні озброєння та військову техніку на суму щонайменше 8 мільярдів євро.

На саміті в Брюсселі лідери ЄС також закликатимуть до прискорення реалізації інфраструктурних робіт, покликаних сприяти швидкому переміщенню військових по всій Європі, згідно з проектом.

Будівництво та модернізація інфраструктури, зокрема доріг і мостів, є частиною проекту ЄС «Військова мобільність», який також має на меті спростити і стандартизувати процедури для військовослужбовців і техніки при перетині кордонів автомобільним, залізничним, морським або повітряним транспортом.

Військові експерти вже давно скаржаться на те, що занедбаність або відсутність інфраструктури, а також бюрократична тяганина перешкоджають швидкому пересуванню військ і техніки, що було б критично важливим, якби союзникам по НАТО довелося надсилати підкріплення до Східної Європи в разі виникнення конфлікту.