Поширюється фейк про нестачу енергоресурсів для опалення

Центр протидії дезінформації попереджає: ворожі телеграм-канали поширюють наратив, що для проходження зимового періоду Україні не вистачить обсягів газу та вугілля, що загрожує масовим відключенням споживачів від тепло- та електропостачання.

Поширюється фейк про нестачу енергоресурсів для опалення
Поширюється фейк про нестачу енергоресурсів для опалення

«Це свідома дезінформація кремля, який використовує цю тему як засіб політичного тиску і намагається шляхом провокування паніки посіяти зневіру у спроможність влади забезпечити наявність тепла та електроенергії у житлах українців, замовчуючи про обстріли, які й провокують зникнення тепла та світла», — йдеться в повідомленні ЦПД.

Насправді, як заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, в Україні достатньо пального, щоб стабільно подолати зиму. Також він додав, що в зиму ми входимо з 14 млрд. куб. м газу в сховищах і з 1,3 млн. тонн вугілля на складах.

Крім того, внесені ВР України зміни до бюджету передбачають додаткове виділення 12,7 млрд. грн. на закупівлю природного газу для проходження опалювального сезону, — за рахунок кредиту Канади.

Нагадаємо, Денис Шмигаль заявив, що в зиму Україна входить із 14 млрд кубічних метрів газу в сховищах і з 1,3 млн тонн вугілля на складах. Цього ресурсу вистачить для того, аби стабільно пройти зиму.