У Польщі відкрили виставку «Каміння не може мовчати», присвячену Україні

Виставку «Каміння не може мовчати» в листопаді відкрили в польському місті Ольштин, у галереї «Амфілада». Предмети для експозиції збирали волонтери, військові та журналісти.

Виставка «Каміння не може мовчати»
Виставка «Каміння не може мовчати»

Про це кореспондентам Суспільного розповів директор Міського осередку культури в Ольштині Маріуш Сеневіч.

«Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну мільйони українців стали біженцями, щоб зберегти життя й розповідати світові про жахливу, несправедливу війну. Речі, які представлено в експозиції, також можна вважати „біженцями“. Вони вціліли під час обстрілів і нині безсловесно демонструють світові незламність України», — сказав Маріуш Сеневіч.

Історію походження предметів, що представили на виставці, підтверджують фотографії та відеоматеріали. Серед експонатів — комп’ютерна деталь, що вціліла після обстрілу будівлі Миколаївської обласної ради 29 березня 2022 року. Ракетний удар зруйнував будівлю.

Також на виставці можна побачити пружину з автомобіля швидкої медичної допомоги, що вціліла після обстрілу лікарні в Миколаєві.

Є на виставці експонати й з інших населених пунктів Миколаївської області. Наприклад, обпалений фрагмент обшивки стіни бібліотеки, що в селі Лимани Галицинівської громади.

Предмети для виставки «Каміння не може мовчати» зібрали й передали або привезли до Ольштина волонтери, військові, журналісти.

«Від початку повномасштабної війни я часто їжджу в Україну, вожу допомогу. Якось мене попросила волонтерка Зоряна Цюник привезти з України деякі з цих предметів для виставки. Українські прикордонники питали у мене: для чого я це везу до Польщі, чи ці предмети безпечні», — розповів польський волонтер Степан Мельник.

На виставці також представлені предмети з Київської, Харківської, Чернігівської та інших областей.

«Наше покоління виховували як людей, які будуть жити в мирі. А війна — це те, про що можна прочитати лише в підручниках з історії. Завдяки цій виставці розуміємо, що війна дуже близько, що це велика трагедія для всіх. Я зараз відчуваю великий біль. Не можу зрозуміти, чому народ, який цю кривду заподіяв українцям, нічого подібного не відчуває», — сказала заступниця міського голови міста Ольшнин Ева Калішук.

В експозиції представили майже 30 предметів. Виставка триватиме до 31 січня 2023 року.

Нагадаємо, 9 листопада у Страсбурзі в Палаці Європи відкрилася фотовиставка «Ціна незалежності України».

Читайте також


Українці можуть повторити долю курдів, коли є народ, а країни немає — Микола Волинко

2023 рік запам’ятався гучними скандалами. Зокрема блокуванням кордонів з Україною в країнах ЄС, корупцією на всіх рівнях та новими етапом земельної реформи, який стартує 1 січня 2024 року. З чим йдемо у 2024 рік, які висновки маємо зробити та чи візьмуть нас з такою корупцією до ЄС, журналісти запитали у профспілкового бійця за трудові права людини праці, учасника шахтарського профспілково-страйкового руху, що став початком невідворотного кінця СРСР Миколи Волинко.