РНБО доручила Верховній Раді заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних із рф

Рада національної безпеки і оборони доручить Верховній раді розглянути питання унеможливлення діяльності релігійних організацій, афілійованих з росією.

РНБО доручила Верховній Раді заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних із рф
РНБО доручила Верховній Раді заборонити діяльність релігійних організацій, пов’язаних із рф

Про це під час відеозвернення 1 грудня заявив президент Володимир Зеленський.

«Сьогодні відбулось засідання РНБО. Засідання, на якому ми розглянули численні факти зв’язків окремих релігійних кіл України з державою-агресором. На жаль, навіть російський терор і повномасштабна війна не переконали деяких діячів в тому, що варто подолати спокусу зла. Що ж, маємо створити такі умови, коли будь-які залежні від держави-агресора діячі не матимуть жодної можливості маніпулювати українцями і послаблювати Україну зсередини», — зауважив гарант.

Відтак Рада національної безпеки і оборони ініціює заборону релігійних організацій, пов’язаних із росією.

«РНБО доручила уряду внести на розгляд Верховної ради законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні афільованих із центрами впливу в російській федерації релігійних організацій», — зазначив президент.

Також Рада національної безпеки і оборони доручила Державній службі з етнополітики та свободи совісті забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв’язку з московським патріархатом і за необхідності вжити заходи, передбачені законом. Окрім того, РНБО ініціює перевірку наявності правових підстав і дотримання умов користування релігійними організаціями майном, яке перебуває на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

При цьому усім органам національної безпеки доручено активізувати заходи з виявлення та протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі України. За словами Зеленського, рішення передбачає й застосування персональних санкцій.

«Прізвища будуть оприлюднені невдовзі», — зауважив президент.

Зеленський також наголосив на необхідності підвищення статусу й посилення можливостей Державної служби з етнополітики та свободи совісті.

«Відбудеться реформа цієї структури, яка дасть їй змогу реально захищати права та законні інтереси українців і держави», — підкреслив гарант.

Нагадаємо, 1 грудня співробітники Служби безпеки України повідомили про підозру організаторам богослужіння, під час якого у Києво-Печерській Лаврі вихваляли «русскій мір».